Södertälje Kommun. Foto: Södertälje kommun
I Södertälje och andra kommuner som har tagit emot många flyktingar blir det nu ännu mer trångbott. Foto: Södertälje kommun

Ännu mer trångbott för nyanlända

2:00 min

I takt med att det kommer fler flyktingar till Sverige blir det mer trångbott. I synnerhet i kommuner som redan har tagit emot många flyktingar.

I ett flerfamiljshus i Ronna i Södertälje bor tio personer i en tvårumslägenhet, det säger Ammer Jammo, som är fastighetsskötare där.

– Alla familjer vill bo tillsammans i samma område. Det är mycket folk här.

Märker du stor skillnad jämfört med ett år sen?

– Det är jättestor skillnad, förut hade vi mer tid att utföra vårt jobb på. 
– Jag var i en tvåa och jag såg tio stycken som bor där och jag kan inte göra något.

Vad tänker du om att de bor så trångt?

– Jag tycker synd om dem faktiskt. 

Till Ronna kommer det många nyanlända flyktingar nu som hellre bor där med landsmän och släktingar än bland flyktingar på ett boende som Migrationsverket erbjuder.

Det är likadant i många andra förorter till större städer i Sverige, där det redan bor många med utländsk bakgrund.

Det har länge varit trångbott men nu blir det trängre, det säger Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje.

– Det har absolut blivit mer trångbott i Södertälje och det har varit trångbott här länge. Vi har tagit emot i genomsnitt  1 000 per år sen 2006 och det är väldigt mycket folk. Det har inte byggts bostäder i den omfattningen så det är klart att det är trångbott i många lägenheter i Södertälje idag.

Trångboddheten är ett problem, både för de som bor där men också för lägenheterna, det säger Jeanette Jardefalk, tillförordnad VD för det kommunala bostadsbolaget Telge Bostäder.

– Bor man för många i en lägenhet så blir inte boendemiljön bra för dem som bor där och inte för fastigheten heller på längre sikt.

– Det är först och främst en brandrisk när det bor så många i en lägenhet, säger Jarl Gunnfält som också jobbar som fastighetsskötare i Ronna.

– Det blir extra mycket slitage och det används också mycket mer vatten, säger han.

Hur kan det vara att bo i en sådan lägenhet?

– Det kan inte vara så kul men många har inte något val. Det är ju fullt överallt, det finns inga lägenheter så de blir väl tvungna att klämma in sig så.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista