Koreansk man framför ett svart lackskåp med fågelfenixintartia.
86-årige sydkoreanen Kim Woo Jong i Seoul väntar på att få åka in i Nordkorea för att träffa sin lillasyster. De två är de sista överlevande i en familj som splittrades då gränsen mellan Nord-och Sydkorea stängdes för över 60 år sedan. Foto: Hanna Sahlberg/ Sveriges Radio.

Koreanska familjeåterföreningar för några få

1:54 min

I Nord- och Sydkorea förbereder sig just nu 186 äldre personer på att återförenas med familjemedlemmar. De har länge varit skilda ifrån varandra på var sin sida om den militära gränszonen.

Hör ett lägre reportage om återföreningarna i måndagens Studio 1

Glädjen över det planerade återseendet solkas dock av vetskapen om att en mera varaktig återförening på den sydkoreanska halvön tycks mycket avlägsen.

Familjeåterföreningarna inleds på tisdag och en av dem som deltar är Kim Woo Jong från Seoul.  

– Jag tog det allra sista tåget från Nordkorea till Seoul, utan att säga något till min mor eller mina syskon, berättar den idag 86-årige Kim Woo Jong om flykten från Nordkorea. Nu har han blivit utvald att få träffa sin familj igen.

Han har äntligen fått en lista från Röda korset som talar om vad som hände med familjen efter att gränsen stängdes för 62 år sedan: Äldste storebror skulle vara 90 år idag, men är saknad, andre storebror dog 1994, en brorsdotter är sängbunden och en brorson dog 1998, ett syskonbarn lever men har inte gått att kontakta.

Den enda i Kim Woo Jongs familj som kommer att kunna träffa honom vid gränsen är hans 81-åriga lillasyster.

I dag bor han ensam i ett fönsterlöst rum med pentry i sydkoreanska Seoul. På dörrarna till ett stort mörkt skåp glänser hundratals pärlemorinläggningar i form av fenixfåglar som en påminnelse om när hans fru levde och han hade en nattklubb i centrum.

När meddelandet från Röda korset kom, som talade om att Kim Woo Jong var utvald som en av knappt hundra bland nära 130 000 ansökande sydkoreaner för att få träffa någon släkting i Nordkorea gick han och köpte burkar med omega tre, ginseng och andra hälsopreparat som sägs förlänga livet.

Dem ska han ge till sin lillasyster under de tre korta dagar då de får mötas under övervakning på hotellanläggningen Kaesong inne i Nordkorea.

– Först ska jag fråga henne vad som hände med vår mor, sedan ska jag säga till min syster: vi ska leva länge du och jag, vi ska leva så att vi får se Koreas återförening, säger 86-årige Kim Woo Jong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista