Invånare vadar genom översvämmade gator i Nueva Ecija-provinsen. Foto: Bullit Marquez/TT.
Invånare vadar genom översvämmade gator i Nueva Ecija-provinsen. Foto: Bullit Marquez/TT.

Stora översvämningar i tyfonens spår

I Filippinerna flyr människor undan vattenmassorna efter tyfonen Koppus skyfall. Minst nio människor har omkommit.

Den långsamt avancerande tyfonen släppte skyfall över tre bergskedjor i norra Filippinerna på söndagen och vattnet spreds ner till slätterna norr om huvudstaden Manila.

Runt 70 byar är under vatten och många människor vädjar om hjälp från civila och militära räddningsenheter, säger Nigel Lontoc, chef för civilförsvaret i provinsen Nueva Ecija där flera flodfördämningar brustit, till nyhetsbyrån AFP.

– Vattnet stiger snabbt och en del människor är nu uppe på taken. Vattnet är för djupt för militärfordon, så vårt folk försöker nå dem med gummibåtar, säger han till AFP.

En 14-årig pojke har omkommit sedan ett träd blåst ned över ett hus i Manila, och en 62-årig kvinna dog när en vägg i hennes hus rasade in på grund av regnet i provinsen Zambales.

Över 20 000 människor har evakuerats från sina hem och många vägar och hus har förstörts. Skolor håller stängt i Manila under måndagen även om huvudstaden inte tillhör de värst drabbade områdena.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista