Justin Trudeau, Stephen Harper
Justin Trudeau och Stephen Harper. Foto: TT

Jämnt val väntas i Kanada

1:56 min

De senaste opinionssiffrorna visar att det kan bli maktskifte i dagens val i Kanada. Men valet ser jämnt ut och partiledarna kampanjade in i det sista.

Liberalernas partiledare Justin Trudeau hade nästan gjort slut på rösten när han gjorde sista rycket i den långa valkampanjen igår.

Den 43-årige Trudeau anses ha vuxit med uppgiften och leder nu i opinionsmätningarna med 38 procent, jämfört med Stephen Harpers regeringsparti, konservativa, med 31 procent.

Det tredje största partiet, NDP, närmast socialdemokrater, har tappat de senaste veckorna och många spekulerar om taktikröstning för att byta ut Stephen Harper som har egen majoritet och suttit i nio år.

Harper, som återgått till ekonomin som huvudtema i sin kampanj, anklagade i sitt sista tal liberalerna för att vilja slösa med väljarnas pengar.

– De tycker att kanadensarna ska betala mer i skatt. Du tjänar ihop pengarna, de tar dem och gör av med dem, sa Harper.

Kanada har samma valsystem som britterna, där vinnaren tar allt i varje valkrets, så det kan tänkas att opinionssiffrorna vilseleder.

Det går alltså för ett parti att vinna flest platser i parlamentet även om det inte har flertalet väljare bakom sig.

Många bedömare gissar på en liberal minoritetsregering Trudeau som kommer att luta sig mot hoppande majoriteter i parlamentet. Blir det maktskifte och liberalerna följer sina utfästelser så kommer Kanada att driva en ny ekonomisk politik med lånefinansierade investeringar och en ny miljöpolitik med skärpta regler för klimatutsläpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista