Foto: Axel Heimken
Foto: Axel Heimken

10 000 flyktingar i Serbien

2:19 min

Sedan Ungern stängde sin gräns mot Kroatien natten till i lördags börjar läget bli allt mer kritiskt för de flyktingar som nu istället får ta vägen via Slovenien. I dag kom rapporter om att omkring 10 000 flyktingar väntar bara i Serbien.

Läs mer om flyktingströmmen i Europa

De slovenska myndigheterna säger att man inte kan ta in hur många som helst på samma gång och nu växer köerna av flyende människor i Serbien och Kroatien där regn och kyla förvärrar läget.

– Redan i går kom de första desperata ropen om hjälp från volontärer vid den serbisk-kroatiska gränsen, berättar Julia Kranec från Centrum för fredsstudier i Kroatiens huvudstad Zagreb som nu själva håller på att organisera sina volontärer vid de kroatiska gränserna.

Under natten har över tusen människor väntat i regnet och kylan på att komma vidare.

– Vi saknar mat, filtar, vi saknar allt säger Melita Sunjic från FN:s flyktingorgan UNHCR till nyhetsbyrån Reuters.

Journalister på plats berättar om oroliga scener när desperata människor försöker ta sig vidare.

I dag kommer rapporter om att 10 000 flyktingar just nu befinner sig i Serbien. Under helgen ska lika många ha korsat gränsen mellan Grekland och Makedonien.

– Det är som en stor flod av människor och om du stoppar flödet blir det översvämning någonstans. Det är vad som händer nu, säger Melita Sunjic från UNHCR.

Läget förändrades efter att den ungerska regeringen i fredags beslutade att stänga sin gräns mot Kroatien för flyktingarna, många från Syrien, Irak och Afghanistan och som tagit sig med båt till Grekland från Turkiet för vidare färd mot bland annat Tyskland och Sverige.

Nu slussas de i stället vidare från Kroatien genom Slovenien men i går sa de slovenska myndigheterna att man inte kan ta in mer än 2 500 människor per dag eftersom Österrike har begränsat sitt intag till 1 500 och det här skapar nu problem längs hela flyktvägen. De senaste veckorna har omkring 5 000 människor dagligen passerat genom Kroatien.

Vid gränsen mellan Kroatien och Slovenien ges nu prioritet till särskilt kvinnor och barn.

Både Kroatien och Slovenien har sagt att man kommer att hålla sina gränser öppna så länge som Österrike och Tyskland gör detsamma. Julia Kranec I Zagreb uppmanar dem att hålla sina ord.

Hittills i år har över 600 000 flyktingar och migranter kommit med båt till Europa, under hela förra året handlade det om drygt 200 000 människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista