HQ bank
Foto: TT

Nya bevis mot HQ Banks verksamheter

1:33 min

Turerna har varit många kring HQ Bank AB. Den gamla styrelsen och revisorn misstänks för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Samtidigt pågår ett tvistemål mellan den nya styrelsen och den gamla styrelsen och nya uppgifter om bankens verksamheter har inkommit.

– Styrelsen såväl banken som i HQ AB och revisorerna har medverkat till att systematiskt felvärdera sin tradingportfölj, vilket har lett till förluster på 1,2 miljarder kronor, säger Christer Sandberg HQ AB:s nuvarande styrelseordförande.

HQ Bank blev av med sitt banktillstånd 2010 efter att Finansinspektionen misstänkte oegentligheter, att banken ska ha missköt sin verksamhet.  Bland annat ska banken under en längre tid ha övervärderat sin tradingportfölj och skött redovisningen felaktigt.

Ärendet har hamnat hos ekobrottsmyndigheten och det pågår nu en omfattande brottsutredning. Den dåvarande styrelseordföranden i HQ AB Mats Qviberg , flera gamla styrelsemedlemmar och revisorn är misstänkta för brottslig verksamhet och har åtalats, Några för grovt svindleri och några för grovt bokföringsbrott. Samtidigt pågår ett tvistemål där HQ banks nya styrelse stämt den gamla styrelsen på drygt 3,6 miljarder kronor plus räntor.

HQ AB:s nya styrelse har under en längre tid utrett vad som egentligen hände inom HQ Bank AB i mellan åren 2005 till 2010. En utredning som hittills kostat närmare 120 miljoner kronor. Den nuvarande styrelseorförsanden berättar mer om den bevisning nyligen fått ta del av.

– Det handlar om skriftlig bevisning i from av mejl och olika dokument, säger Christer Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista