Bostadshus i Stockholms innerstad. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Får tillbaka miljoner i ränteavdrag

"Jag blev förvånad"
2:39 min

Det finns privatpersoner i Sverige som får tillbaka flera miljoner kronor om året i ränteavdrag. Det visar statistik som SCB tagit fram till Ekot och Kaliber. 2013 var det femton personer i Sverige som fick tillbaka över en miljon kronor i ränteavdrag på sina lån.

– Jag blev förvånad över att det var så högt, säger Hans Heggemann på SCB.

Eftersom det inte finns någon gräns för hur höga ränteavdragen får vara blir det ibland stora summor som staten betalar tillbaka till personer som har höga lån.

Varken SCB eller Skatteverket kan ge några detaljer om de femton personer som hade ränteavdrag på över en miljon kronor under 2013, men för att få tillbaka så mycket pengar måste de antagligen ha lån på flera hundra miljoner kronor och dessutom ha betalat in mer än en miljon kronor i skatt till staten.

Den bästa gissningen är att det rör sig om förmögna personer som har lånat för att spekulera i värdepapper eller köpt på sig mycket mark och fastigheter. Extremt höga ränteavdrag var någonting som redan Olof Palme uppmärksammade när han var statsminister på 80-talet.

– Om man har sådana fall där skattebetalarna får vara med och subventionera upp till 80 000 kronor i skattelättnad för ränteavdrag då blir det faktiskt orimligt, sade Palme.

I början på 90-talet sänktes ränteavdragen kraftigt från 50 procent till dagens nivå på 30 procent för räntekostnader under 100 000 kronor och 21 procent på det som eventuellt överstiger 100 000.

Något tak har däremot inte införts. I fjol låg ränteavdragen totalt sett på nästan 30 miljarder kronor, vilket är mer än vad hela polismyndigheten kostar i Sverige.

De stora vinnarna på ränteavdragen finns framför allt i storstadsområdena. Bland de hushåll som har över 4 000 kronor i månaden i ränteavdrag finns drygt 80 procent runt Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt statistiken som Hans Heggemann på SCB tagit fram.

– Runt Stockholm finns Danderyd, Lidingö och Täby, utanför Malmö finns Lomma och Vellinge och runt Göteborg finns sådana som Öckerö och Kungsbacka. Där kostar husen mycket och då blir lånen höga och ränteutgifterna höga och då får hushållen mycket tillbaka, säger Heggemann.

Är de ränteavdragets vinnare?

– Ja så kan man se det. Om man jämför kommunerna är det jättestor skillnad mellan en kranskommun till Stockholm och en glesbygdskommun till Norrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".