Nya siffror från Kina visar hur landets tillväxt ser ut

I morse presenterades nya siffror från Kina som visar att landets tillväxt var 6.9 procent under åtets tredje kvartal. Många talar nu om den omställning som Kina står inför.

Enligt Jan Häggström, chefsekonom vid Handelsbanken, är det vi ser nu bara början.

– Vi har ännu inte sett så mycket företagsnedläggningar eller omstruktureringar. Man börjar lite smått nu med varvsindustrin till exempel med en konsolideringsprocess. Jag är övertygad om att det också kommer att äga rum inom stålindustrin och många andra tunga industrier och därför så tror jag att det kommer att se rätt så dramatiskt ut även framgent.

Tillväxttakten i den kinesiska ekonomin sjunker, men siffrorna i dag togs ändå emot som ett lugnande besked för dem som oroat sig för att tillväxten i Kina ska sjunka alltför snabbt.

Handelsbanken presenterade i dag en ny rapport om den kinesiska ekonomin. Det handlar mycket om att ställa om från ett varuproducerande till ett tjänsteproducerande samhälle där konsumtionen tar över som motor för ekonomin, säger Jan Häggström.

– Det mest intressanta är det som rör sig under ytan, de stora skillnaderna mellan olika sektorer, tjänsteproduktionen växer mycket snabbare än varuproduktionen. Men också skillnaderna inom industrin till exempel, som är gigantiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista