Bild på platsen där terrordådet inträffade och bild på israeliska soldater. Foto: Tsafrir Abayov/AP, Nasser Ishtayeh/AP
Poliser samlade på platsen för terrordådet och bild på israeliska soldater. Foto: Tsafrir Abayov/AP, Nasser Ishtayeh/AP

Mobb dödade asylsökande eritrian - oro för ökat våld i Israel

Mannen misstogs för terrorist - dödades
1:55 min

Oron för ytterligare upptrappning av våldet i Israel ökade dramatiskt efter att en asylsökande eritrian lynchades av en mobb som misstog honom för palestinsk terrorist.

"Han dödades på grund av sin hudfärg", löd förstasidesrubriken på en av Israels största tidningar.

Den asylsökande eritreanen hamnade mitt i en terrorattack på busstationen i Beer Sheva i går kväll då en beduin med israeliskt medborgarskap sköt ihjäl en soldat och sedan med soldatens vapen öppnade eld mot en folkmassa där nio personer skadades.

Polisen sköt ihjäl gärningsmannen och en säkerhetsvakt sköt den eritreanske mannen i tron att han var medbrottsling.

Men eritreanen dog inte och då kastade sig mobben över honom. Han fick slag och sparkar i huvudet och en ung man slet loss en hel bänkrad med fastsatta plaststolar och kastade mot honom.

Den 29-årige eritreanske mannen dog av sina skador och en av de som deltog i lynchningen uttalade sig i israelisk radio och sa att han ångrade sig djupt.

"Hade jag vetat att han inte var terroristen så hade jag beskyddat honom, jag sov dåligt i natt", sa mannen som identifierade sig som Dudu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde i dag dådet och sa att ingen bör ta lagen i egna händer.

Men andra politiker, till exempel Jerusalems borgmästare Nir Barkat, har uppmanat israeler att beväpna sig mot terrorvågen.

En annan politiker, Yair Lapid, sade att man måste skjuta för att döda mot de som tar fram en kniv eller skruvmejsel.

En vapenbutik i Tel Aviv uppger att vapenförsäljningen har gått upp med 30 procent de senaste två veckorna.

Förutom säkerhetsvakter, militär, polis, jägare, juvelerare och andra som i yrket behöver bära vapen är det bara bosättare på Västbanken som automatiskt får vapenlicens.

Men efter den senaste terrorvågen har bestämmelserna ändrats så att det nu är enklare för vissa civila att få vapenlicens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".