Det nedbrunna huset på ett asylboende i Munkedal. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.

Asylboende brann i Munkedal

"Larmet fungerade inte"
0:29 min

I natt eldhärjades ytterligare ett asylboende. Den här gången i Munkedal i Bohuslän och polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand.

Följ P4 Västs direktrapport

14 personer som bodde i boendet har evakuerats.

– Jag fruktade mitt liv, det var illa. Men nu mår jag bra för nu är jag i säkerhet, säger Ahmet.

Ahmet från Somalia vaknade tidigt i morse av att han hostade, han såg då att det brann och hoppade då ut genom fönstret. Larmet om branden kom vid fyratiden i natt och huset var snart helt övertänt. Branden misstänks ha startat i vardagsrumsdelen.

– Det är svårt att säga om det är på utsidan eller insidan som branden startat. Fastigheten är helt fördärvad även om den fortfarande står upp. Det är ju inget som går att använda sedan, säger Lars Bjurström, som är insatsledare på räddningstjänsten.

Vid flyktingboendet fanns ett automatlarm, men Lars Bjurström säger till P4 Väst att automatlarmet inte fungerade. Branden bröt ut i ett annex där 14 personer bodde och i huvudbyggnaden fanns väktare som såg att det brann. Väktarna larmade då 112.

– Uppenbarligen fungerade inte automatlarmet, det har fortfarande inte slagit ut. Vi får titta på vad det är som brustit, säger Lars Bjurström.

Polisen utreder nu branden i asylboendet som en misstänkt mordbrand. Hittills i år har runt 15 asylboenden runt om i Sverige eldhärjats, och i många fall finns misstankar om att bränderna varit anlagda.

– Jag kan konstatera att det varit ett antal bränder de sista veckorna i tilltänkta asylboenden och vi tar mycket allvarligt på det här. Vi har också en särskilt insats som jobbar med just detta, säger Martin Fredman som är polisens insatsledare på plats i Munkedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".