Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz Al Saud. Foto: AP
Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz Al Saud. Foto: AP

Tio års fängelse för saudisk aktivist

"Vädjade om fredliga och politiska reformer"
1:55 min

En saudisk domstol har förlängt ett redan långt fängelsestraff för den civilrättslige aktivisten Abdulkarim al-Khoder till tio år. 

Abdelkarim al-Khoder är den senaste människorättsaktivisten som åtalats i Saudiarabien. Al-Khoder är en av grundarna av den numera nedlagda människorättsorganisationen ACPRA - Saudi Arabaian Civil and Political Rights Association.

Organisationen grundades år 2009 med slagordet "Känn till dina rättigheter" och sedan dess har alla elva av organisationens grundare antingen åtalats eller dömts till långa fängelsestraff.

Al-Khoder dömdes till åtta års fängelse 2013, men i går förlängdes hans straff till tio år.

Journalisten Hugh Miles, som rapporterar om Saudiarabien för The Guardian, säger att det här är en del av den nuvarande regimens krafttag mot politisk opposition.

– Regimens budskap med gårdagens dom är att även om du spelar enligt reglerna kommer du dömas till långa fängelsestraff. Al-Khoder och hans organisation ville inte ha revolution, och inte heller ville de samarbeta med den saudiska oppositionen i utlandet. Utan de vädjade om fredliga och politiska reformer inom systemet, säger Hugh Miles.

Han säger att Saudiarabien just nu står inför flera utmaningar, bland annat kriget i Jemen och Syrien, det fallande oljepriset, arbetslöshet och även miljöproblem som vattenbrist.

Dödssiffran för tragedin i Mecka har även stigit till över 2000.

Det finns allt fler som vill se en förändring i landet - både inifrån och utifrån kungafamiljen, och regimen känner sig hotad.

Därför ser vi det här mönstret av allt fler långa fängelsestraff för fredlig politisk opposition.

– Budskapet är att även om du bara skriver något på twitter kommer du få ett långt fängelsestraff, säger Hugh Miles. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".