Foto: TT.
Foto: TT.

Migrationsverket höjer prognosen för ensamkommande barn

2:10 min

Migrationsverket höjer prognosen på för hur många ensamkommande flyktingungdomar som kommer till Sverige under 2015. Enligt SVT Nyheter handlar det om en ökning med 30 000 personer.

Centerpartiet menar att systemet för att ta emot de unga brister och det finns i dagsläget inte tillräckligt med boenden. De vill ha en total översyn kring hanteringen av asylsökande barn och ungdomar.

– Vi klarar inte av att få fram HVB-hem eller familjehem. Det behövs alternativa boendeformer och de behövs snabbt, säger Johanna Jönsson som är migrations- och integrationspolitisk talesperson hos Centerpartiet.

Enligt Centerpartiet diskuterats olika former av korridorsboenden och lägenheter med mindre bemanning.

– Ungdomar behöver mer stöd, det man ska komma ihåg är också att den här gruppen har rest långt och ofta råkat ut för mycket på vägen.

För att kunna hantera en ensamkommande minderårig person behövs en god man, socialsekreterare, tolk, skola och träningslägenhet eller familjehem. Trycket är hårt på alla berörda instanser och organisationer och kommuner annonserar efter familjer som vill ta emot ungdomar.

I ungdomsboenden, där de unga placeras först, bor på många ställer i dag många i varje rum för att man ska kunna hantera den pressade situationen.

– De här ungdomarna sover på madrasser på golvet i vissa fall. Trelleborg har rapporterat att många försvinner, att man inte vet vart de tar vägen. Det är ett väldigt pressat läge, säger Johanna Jönsson.

Hittills får man säga att kommunerna har klarat det, men allt fler säger att de kommer att få svårt att göra det, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Mottagandet är ojämnt fördelat över landet, bland annat för att runt 40 procent placeras hos släkt eller bekanta.

– Det är ofta i kommuner som har många nyanlända. De barn som placeras på anknytning räknas inte in när man tittar på fördelningen. Ungefär hälften av placeringarna fungerar inte, så kommunen får ändå rycka in, säger Per-Arne Andersson.

SKL undersöker nu om tillfälliga ändringar av reglerna skulle kunna underlätta mottagandet.

– Situationen ser ju inte ut att ändras, utan fortsätta, säger Per-Arne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista