Rohingyas som kommit i land i Ache. Foto: Chaideer Mahyuddin/TT.
1 av 2
Rohingyas som lyckades ta sig i land i Ache i Indonesien. Foto: Chaideer Mahyuddin/TT
Rohingyas som kommit i land i Ache. Foto: Chaideer Mahyuddin/TT.
2 av 2
Rohingyas som lyckades ta sig i land i Ache och som fick plats i tillfälliga läger. Foto: Chaideer Mahyuddin/TT.

Amnesty: Tusentals båtflyktingar befaras döda

1:53 min

De flydde från ett helvete men hamnade i ett nytt. Så beskriver Amnesty International situationen för de flyktingar och migranter som i våras satte sig i överfyllda och ranka båtar för att fly ifrån Burma och Bangladesh.

Hur många som dog ute på Andamanhavet vet ingen. Amnesty befarar tusentals och har intervjuat ett hundratal som efter månader på havet kunde gå i land i indonesiska Acehprovinsen.

– De ringde min pappa, och höll fram luren när de misshandlade mig. Jag skrek och skrek, berättar en 15-årig flicka för Amnesty. Flyktingsmugglarna på båten sa till pappa att om han betalade 1 700 US-dollar så skulle de släppa mig, säger hon.

Nästan 15 000 kronor - det är en ouppnåelig förmögenhet för den statslösa folkgruppen rohingyas som inte har några rättigheter i Burma. De lever under hemska förhållanden och är därför lätta byten för flyktingsmugglare.

En del tvingades vara på dessa överfyllda båtar i flera månader. Det var så lite utrymme att många hade svårt att gå när de väl kom iland efter att ha tvingats sitta i samma ställning under lång tid.

Jag såg själv i våras i Aceh barn vars ögon såg helt tomma utefter de fasansfulla veckorna ute på havet utan riktig mat och utan vatten. Många drack sin egen urin för att överleva.

Vittnen har berättat för Amnesty att de såg dussintals lika överfyllda båtar som deras egen där ute på havet, men endast fem båtar kom i land i Indonesien och Malaysia.

I Burma vill man inte alls kännas vid rohingyas - de är illegala flyktingar från Bangladesh, hävdar man.

Men det var sorgligt att se de överfyllda båtarna säger munken Parmaukha som tillhör den ultranationalistiska buddiströrelsen Ma Ba Tha.

– Men de är illegala här i Burma och måste bort, lägger han till.

Snart är regnsäsongen över och många befarar att de näst intill sjöodugliga båtarna åter kommer att lämna kustområden i Burma och Bangladesh överfyllda med desperata människor som vill söka sig en bättre framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista