Flyktingar och migranter som går i land på Lesbos. Foto: Santi Palacios/TT.
Flyktingar och migranter som nådde fram till Lesbos. Foto: Santi Palacios/TT.

Flyktingar trotsar vädret på Medelhavet

Tusentals anländer till ön Lesbos varje dag
2:21 min

Strömmen av migranter som försöker ta sig till Europa fortsätter, trots att vädret nu blivit kallare och sjögången hårdare på Medelhavet, och det oroar Human Rights Watch.

Peter Bouckaert, emergency director för människorättsorganisationen Human Rights Watch på besök i Sverige, är orolig för att än fler människor kommer att dö på sin resa mot norra Europa de kommande månaderna.

– Många av de här familjerna reser med bebisar och små barn, och om de måste sova utomhus när det blir minusgrader, som det snart blir på Balkan, så kommer ett avsevärt antal människor att dö, säger Peter Bouckaert.

Han är orolig, och säger att infrastrukturen för att ta hand om de här människorna när vintern kommer, såsom varma tält, inte finns på plats.

Och det allt sämre vädret har redan börjat att kräva flyktingars och migranters liv.

Den senaste veckan var den dödligaste hittills på och omkring ön Lesbos. Över 25 människor dog under överfarten från Turkiet. Men samtidigt så fortsätter tusentals människor att anlända till Lesbos varje dag, säger Bouckaert, som nyss besökt den grekiska ön.

– Ungefär tiotusen personer väntar på att blir registrerade på Lesbos just nu. Kön är över en kilometer lång, och situationen är mycket spänd, säger Bouckaert.

Det ansträngda läget på ön har lett till bråk mellan olika migrantgrupper och ibland till våldsamma sammandrabbningar mellan migranterna och polisen.

– Jag känner såklart sympati för kravallpoliserna med som dag efter dag måste försöka hantera de här massiva folksamlingarna. De är helt utmattade de med. Och de är de för att EU och Grekland saknar en sammanhängande strategi för att hantera de här befolkningsströmmarna, säger Peter Bouckaert.

Det nu allt sämre och kallare vädret kommer sannolikt att förvärra situationen på Lesbos ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".