Enligt Sveriges Byggindustrier är det efterfrågan som mattas av, säger Johan Deremar. Foto: Sveriges Byggindustrier, Maja Suslin / TT
Enligt Sveriges Byggindustrier är det efterfrågan som mattas av, säger Johan Deremar. Foto: Sveriges Byggindustrier, Maja Suslin / TT

Bostadsbyggandet viker ned

1:04 min

Trots alla försök att få fart på byggandet, så kommer bostadsproduktionen att minska nästa år. Den bedömningen gör Sveriges Byggindustrier i en ny prognos för i år och nästa år.

De senaste två åren har bostadsbyggandet har tagit fart ordentligt och i år beräknas 44 500 nya bostäder börja byggas.

– Bostadsbyggandet kommer minska något nästa år. Det är fortfarande höga nivåer, men vi ser att alla de förslag som ligger på bordet kommer på ett eller annat sätt kommer påverka efterfrågan något negativt. Framför allt på bostadsrättssidan, säger Johan Deremar som är prognosansvarig vid Sveriges Byggindustrier.

Trots att brisen på bostäder fortfarande är stor, väntas den uppåtgående kurvan vända ned redan nästa år.

Enligt Sveriges Byggindustrier är det efterfrågan som mattas av och det i sin tur som en följd av skattehöjningarna och ett kommande amorteringskrav vilket gör det svårt för många att finansiera boendet.

När det gäller förändringarna av ROT, där skatteavdraget blir lägre från årsskiftet, kommer också det att slå mot byggjobben, enligt Sveriges Byggindustrier.

– Jag tror allt att det kommer leda till en större utslagning av små företag framför allt ute i landet, säger Johan Deremar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista