Inrikesminister Anders Ygeman besökte MSB:s anläggning på Revinge där MSB visar upp hur ett framtida tältboende kan se ut och fungera. Här provsitter han en av sängarna. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Inrikesminister Anders Ygeman provsitter sängen. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio

Ygeman testar tälten

"Ett bra boende för en kortare tid"
1:33 min

I dag besökte inrikesminister Anders Ygeman Revinge där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visade upp de tält som kan komma att användas som akutboende för flyktingar.

– Jag tycker att det här är ett bra boende för en kortare tid. Och det är ett bra boende att ha i reserv om de andra möjligheterna är uttömda, säger Anders Ygeman.

Anläggningen ska omfatta 75 tält och ska totalt kunna hysa 375 människor.

Tälten är drygt två meter höga, 25 kvadrat stora - och i dem kan fem personer sova. Det blir trångt och det kommer finnas särskilda tält där man kan vistas dagtid och separata duschar och toaletter.

De har elvärme och vinterisolering och är tänkta som en första anhalt för asylsökande under deras första nätter i Sverige.

Det kommer mellan 1 500 och 2 000 asylsökande varje dag till Sverige just nu. Omkring 70 procent av dem kommer via Skåne. Migrationsverket tror att det kommer att vara så under överskådlig tid.

Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverkets region Syd var också i Revinge i dag. Hon är nöjd med tältens standard, men tycker inte att barn bör bo så här.

– Men med det sagt tror jag inte att detta är ett boende som är lämpligt för alla, till exempel så är det barn- och barnfamiljer som vi verkligen kommer att se över om det är lämpligt att placera i den här typen av boende.

Innan tälten kan tas i bruk måste grannarna tillfrågas och bygglovsansökan beviljas. Ansökan lämnas in i dag och inom 2-3 veckor väntas svar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".