Läkaren Mike Jacobs säger att sjuksköterskan som insjuknade igen i ebola kommer att bli frisk.
Läkaren Mike Jacobs säger att sjuksköterskan som insjuknade igen i ebola kommer att bli frisk. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP /TT

Ebola-smittade sjuksköterskan "kommer att bli frisk"

0:56 min

I Storbritannien verkar nu faran vara över för den sjuksköterska som för andra gången drabbats av Ebola-virus, efter att hennes tillstånd i förra veckan beskrevs som "kritiskt".

– Hon ligger fortfarande till sängs, men hon pratar med personalen och har börjat äta lite, säger Mike Jacobs, en av läkarna vid infektionssjukhuset i London där sjuksköterskan Pauline Cafferkey vårdas.

Hon blev i förra veckan den så vitt man vet första person som drabbats en andra gång av Ebola-virus.

Hon blev sjuk i förra veckan efter att ha tillfrisknat för nio månader sedan från Ebola som hon drabbats av i Sierra Leone, där hon arbetade som frivillig sjuksköterska.

Enligt läkaren Mike Jacobs var det samma virus som gömt sig kvar i hjärnan på Cafferkey och utlöst en akut hjärnhinneinflammation som var så allvarlig att läkarna bedömde hennes tillstånd som kritiskt livshotande.

– Hon har en lång återhämtning framför sig, hon har drabbats av flera komplikationer, men hon kommer att bli frisk, säger Mike Jacobs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista