Stefan Löfven på plats vid skolan i Trollhättan. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio
Stefan Löfven på plats vid skolan i Trollhättan. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio

Statsministern: En svart dag för Sverige

2:50 min

"Det som aldrig får ske har skett här i dag", så inledde statsminister Stefan Löfven sin presskonferens i Trollhättan under torsdagskvällen.

– Regeringen och ansvariga myndigheter, ska se till att ni får det stöd ni behöver, säger Löfven.

– Jag vill visa min respekt för polisens insats som med stor sannolikhet förhindrat att fler skadats, fortsatte Löfven.

– Det är för tidigt att säga vad det här fruktansvärda dådet får för konsekvenser för det fortsatta arbetet, men jag vill att alla skolbarn ska veta att jag ska göra allt i min makt för att ni ska känna er trygga i skolan.

Stefan Löfven ville inte uttala sig om eventuella motiv till dådet. Inrikesminister Anders Ygeman kallar attacken för "ett illdåd".

– Det är naturligtvis sorg och bestörtning, tankarna går till offer och deras familjer. Men också till elever, lärare och oroliga föräldrar, säger Ygeman.

Vad säger du om säkerheten på skolorna?

– Det har varit ett illdåd idag, en tragedi. Men svenska skolor är säkra om man jämför med andra länder. Vi har under lång tid varit förskonade från sådana här attentat, som varit betydligt vanligare i andra länder.

Vad vi hört så har förberedelserna på skolan fungerat, lärarna har låst in sig med eleverna i klassrummen. Skulle annars poliser eller metalldetektorer vara tänkbara på skolorna?

– Nej, det skulle ge en falsk trygghet. Utifrån det vi vet nu så har lärarna agerat föredömligt och också polisen som lyckats avbryta det hela.

Vi vet väldigt lite om gärningsmannen, men hur svårt är det att hitta sådana här personer?

– Vi vet inte vad det här är för person. Men det vi kallar för en ensamagerande gärningsperson är ju det svåraste som finns. Nu lägger polisen ett pussel, av det får vi dra slutsatser vilka förbättringar vi ska göra.

Flera andra partiledare har, via twitter, uttryckt sin bestörtning över attacken i Trollhättan.

Jonas Sjöstedt (V): Barn. Lärare. En skola. Trygg vardag. Så fruktansvärt och obegripligt det som hänt i Trollhättan.

Ebba Busch Thor (KD): Ofattbart med skolattacken i Trollhättan. Stor sorg. Mina tankar går till de drabbade.

Jan Björklund (FP): Det är med bestörtning jag tar del av skolattacken i Trollhättan. Det finns inte ord.

Annie Lööf (C): Jag är bestört över det som hänt i Trollhättan. På en plats man vill känna sig trygg på. Ofattbart o tragiskt. Tankar går till de anhöriga.

Jimmie Åkesson (SD): Sorg och bedrövelse över det ofattbara som skett i Trollhättan. Mina tankar till de drabbade och deras anhöriga.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger i en skriftlig kommentar till TT: "Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro".

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i en kommentar: "Sverige är skakat efter dagens fruktansvärda attack. Sorgen är stor och våra tankar är med de drabbade och deras familjer. Flera har förlorat livet i ett avskyvärt våldsdåd på en av de platser där tryggheten är som viktigast - skolan. Nu är allas fokus att de berörda får stöd och hjälp".

Även kungafamiljen har reagerat.

"Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd", skriver kungen i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista