En ung kvinna sitter i telefon framför en dator.
Arbetsmiljöverket har genomfört 1 600 inspektioner av arbetsplatser runt om i landet. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.

Få arbetsplatser förebygger stress

1:33 min

Varannan arbetsplats saknar en plan för att förebygga stress, det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket som har granskat 1 600 arbetsplatser.

Britt-Marie Henriksson är projektledare för Arbetsmiljöverkets kampanj.

– Jag tycker ju givetvis att det är allvarligt, över hälften är ändå stor del. Med tanke på att vi hela tiden vet att ohälsan inom området ständigt ökar så är det allvarligt att man inte jobbar mer med att försöka förebygga arbetsrelaterad stress.

De senaste veckorna har Arbetsmiljöverket genomfört 1600 inspektioner runt om i landet.

Mer än hälften av arbetsplatserna lever inte upp till kraven på att jobba förebyggande mot arbetsrelaterad stress.

Utöver att inspektera de branscher där man förra året såg att det förekom brister så som inom hotell- och restaurang och förskola, har Arbetsmiljöverket i år även granskat branscher som juridisk och ekonomisk konsultverksamhet och kommunikations- och informationsbranschen. Och problemen är lika stora där.

När det gäller den psykosociala arbetsmiljön är arbetsgivare skyldiga att undersöka risken för stress, åtgärda eventuella brister och även följa upp åtgärderna.

Britt-Marie Henriksson tror att anledningen till att så få arbetsplatser lever upp till kraven till stor del handlar om okunskap.

– De signaler vi har fått i samband med det här är ju bland annat att man uttrycker att man har svår att veta hur och på vilket sätt man ska jobba med frågan, säger Britt-Marie Henriksson och fortsätter: 

– Vad förväntas av en som arbetsgivare? Och här har det ju handlat om att tydliggöra att på samma sätt som man undersöker andra riskkällor i arbetsmiljön så ska man också undersöka förekomsten av arbetsrelaterad stress.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista