Iran skickar afghanska barn att kriga i Syrien

2:15 min

Antalet ensamkommande barn har, som Ekot tidigare berättat, ökat kraftigt den senaste tiden. Den största gruppen är afghaner. De flesta har flytt till grannlandet Iran men där har de har små chanser att få flyktingstatus och lever utanför samhället.

Mer om ensamkommande afghanska flyktingbarn i Konflikt, P1 på lördag kl 9:03.

P1-programmet Konflikt har samlat vittnesmål från flera ensamkommande barn i Sverige, som nu berättar att de tvingats fly från Iran, eftersom de riskerar att skickas till Syrienkriget - några är så unga som 14 år.

– Min pappa, det där tumavtrycket han gav, de sa till honom att det är både du och ditt barn.

14-årige Mahdi har varit i Stockholm i ett par veckor. Han tvingades lämna Iran efter att hans pappa omedvetet gått med på att han själv och sonen skulle skickas till krigets Syrien.

Pappan som är analfabet gick till ett kontor som han trodde hjälpte afghanska flyktingar.

Ett tumavtryck på ett papper som han inte kunde läsa blev alltså hans medgivande till att åka till Syrien, tillsammans med den 14-åriga sonen.

– Han sa "men han är ju bara 14 år". Men dom sa det var bra, "han blir shahid" och det finns fördelar.

Krigsrekryterarna som kom hem till familjen för att berätta att de skulle göra sig redo för att åka, försökte lugna pappan genom att säga att Mahdi skulle bli shahid, det vill säga martyr, och att det var bra både för honom och för familjen som skulle kompenseras ekonomiskt.

Det finns flera liknande vittnesmål från ensamkommande flyktingbarn här i Sverige. Om hur afghaner i Iran både frivilligt och med tvång skickas till kriget i Syrien - i gengäld får de en lön på omkring 5 000 kronor och erbjuds uppehållstillstånd för sig själva och familjen, något som är väldigt svårt för en afghan i Iran att få.

Skulle de dö som martyrer, uppges familjen få en summa på omkring 250 000 kronor,

Att många rekryteras just nu hänger ihop med den Iranstödda offensiv som nyligen inleddes i Syrien för knappt en vecka sedan, säger Phillip Smyth, forskare vid Marylanduniversitetet i USA och expert på shiamiliser i Syrien.

– De har värvat personer rätt hårt det senaste året och moitverat med både ekonomiska och tomma löften, vissa skickas också med tvång.

Afghanerna i Iran rekryteras med löften om pengar, men skickas också med tvång. Och i Syrien blir dom kanonmat säger Philip Smyth.

– De kommer behöva flera afghaner med tanke på att de används som kanonmat.

14-åriga Mahdi heter egentligen något annat. Den iranska ambassaden i Stockholm dementerar uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista