Sven-Erik Österberg
Norrbottens Landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten

Drygt 66 000 nya asylboenden rapporterade till regeringen

2:17 min

Landshövding Sven-Erik Österbergs regeringsuppdrag att samordna inventeringen av möjliga platser för tillfälliga asylboenden i landet är nu klar. Drygt 66 000 nya platser rapporterades in till regeringen och Migrationsverket.

– Målet var att få ihop 60 000 platser, så jag är nöjd med att vi klarade det målet med råge, säger Sven-Erik Österberg.

Platserna som inventeringen fått ihop är mycket ojämnt fördelade över landet. Norrlandslänen har stått för runt hälften av platserna, där Norrbotten och Västerbotten sticker ut.

– Även Gotland har gjort ett bra jobb, säger Sven Erik Österberg

I det här jobbet har det bara varit frågan om kvantitet, hur kvaliteten är vet inte Sven-Erik Österberg.

– Det har inte funnits möjlighet under ett sånt här tio-dagarsuppdrag att även kvalitetssäkra, utan det är en kvantitativ insamling.

I sin sammanfattning till regeringen och Migrationsverket skriver Sven-Erik Österberg att det måste till mer resurser till kommuner och sjukvård för att klara det här.

– Ja, det är väldigt tydlig signal jag har fått från kommunerna, att ska man kunna klara det här behövs det även en säkerhet i resurstilldelningen, säger Sven-Erik Österberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista