Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT.

AB Volvos vinst ökar kraftigt

1:43 min

Lastbilstillverkaren Volvo gjorde en vinst på 4,2 miljarder kronor före skatt i det tredje kvartalet. Det är en ökning med drygt 80 procent jämfört med samma period i fjol. Vinstökningen beror på stora besparingar och den starka dollarn.

 – Det är glädjande att vi har ännu ett kvartal med förbättrade vinster jämfört med föregående år, säger Jan Gurander som är finanschef på Volvo.

Trots att Volvo bara sålde tre procent fler lastbilar i det tredje kvartalet i år jämfört med samma period i fjol så steg vinsten kraftigt.

En del av vinstökningen beror på den starka dollarn men en stor del kommer också från det besparingsprogram som Volvo håller på att avsluta.

Nästa år ska bolaget ha minskat sina kostnader för helåret med tio miljarder kronor jämfört med 2012.

Oroskällan i Volvos rapport för det tredje kvartalet är orderingången som minskade med 15 procent för lastbilar och ännu mer för anläggningsmaskiner.

Det kan tyda på att det kommer vara svårare för Volvo att öka sin försäljning framöver.

– Det är en halvering i Sydamerika och där är framför allt Brasilien en viktig marknad för oss, sedan går det också in i ett lugnare tempo i Nordamerika vilket gör att orderingången blir lägre, säger Gurander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista