Analys: Sträng politik i nya uppgörelsen

2:44 min

En ny överenskommelse om flyktingpolitiken finns på plats. Den här gången är kraven hårdare än när den förra regeringen gjorde upp med Miljöpartiet. Men Sverigedemokraterna är fortfarande utan inflytande.

Vad innebär uppgörelsen?

– Det innebär att en stor majoritet i den svenska riksdagen återigen är överens om en stor del av migrationspolitiken. Senast var ju 2011, då vi fick en uppgörelse mellan Alliansen och Miljöpartiet. Den sprack efter valet eftersom framförallt Moderaterna och Kristdemokraterna ville skärpa sin flyktingpolitik. Nu har vi återigen en bred uppgörelse, men scenförändringen är kraftig: 2011 handlade det om att ge de nyanlända fler rättigheter, nu handlar det framförallt om att strama åt.

– Uppgörelsen är ett ganska spretigt dokument, med flera uppenbara kompromisser. Här finns en del satsningar, men också en rad regelskärpningar. Flera av förslagen påverkar inte bara nyanlända utan också svenskar utan invandrarbakgrund. Bland annat kommer ska kraven skärpas på den som får socialbidrag, och de som vill ta hit en partner från ett annat land ska kunna visa upp en lön och en bostad. Samtidigt kommer det bli möjligt att få RUT-avdrag för fler tjänster, till exempel hjälp med datorn hemma.

– Det som gör att det överhuvudtaget varit möjligt att göra en sån här uppgörelse, mellan en splittrad regering och en splittrad allians, är förstås att partierna är piskade av det akuta läget i flyktingmottagningen. Det handlar inte bara om praktiska problem för till exempel myndigheter och skolor, kostnaderna gör det också svårare för regeringen att genomföra de reformer den vill utan även att nå mål som en statsbudget i balans eller överskott och EU:s lägsta arbetslöshet. Det pressar regeringen att göra upp.

Vad har regeringen vunnit på uppgörelsen, och vad har den förlorat?

– Socialdemokraterna har fått en blocköverskridande uppgörelse, det säger ju statsminister Stefan Löfven ständigt att han önskar. Den får också möjliga lösningar på en del praktiska problem med flyktingmottagandet. Det ger också regeringen en möjlighet att säga att den skapar ordning och reda i flyktingmottagandet. Ordning och reda brukar vara regeringens huvudbudskap till de väljare som är oroliga över invandringen.

– Dessutom hoppas regeringen att detta kan bidra till att oppositionen inte tar strid om regeringens budgetar. Partierna är nu överens om att skjuta till tio miljarder till kommunerna. De kommer att läggas i en särskild tilläggsbudget i höst, och den kommer alltså att gå igenom. Utvidgningen av RUT kommer också att flyta in ni en av regeringens budgetar, men det kommer i praktiken dröja ett år innan den blir verklighet.

– Miljöpartiet har haft det kanske tuffast i den här förhandlingen. De tillfälliga uppehållstillstånden sägs ha varit den här förhandlingens sista knäckfråga. Trösten för Miljöpartiet är att undantagen blir många, kanske så många som hälften av de asylsökande.

Oppositionen då?

– Moderaterna har påverkat migrationspolitiken, vridit den i en strängare riktning. De kan också visa att de tar ansvar i ett knepigt läge, och det ingår i deras identitet. De hoppas säkert också att slutresultatet ska bidra till att stoppa blödningen till Sverigedemokraterna.

– Den största vinsten för Moderaterna är de tillfälliga uppehållstillstånden. Den största nackdelen är att kommunerna ska tvingas ta emot flyktingar, och att det blev en uppgörelse som Miljöpartiet ingår i. De hade gärna sett en spricka mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Varför ingår inte Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet?

– Sverigedemokraterna bjöds inte in, och för dem fortsätter ökenvandringen i riksdagen kring invandringspolitiken, de har inget inflytande på det området. Däremot kan man väl säga att deras framgång i valet förra året, då de tog över en stor grupp moderata väljare, påverkat indirekt eftersom det fick Moderaterna och Kristdemokraterna att börja driva en strängare migrationspolitik.

– Vänsterpartiet var det parti som från början såg ut att sitta lösast. De ville inte vara med om att göra invandringspolitiken strängare på ett antal områden, nu kan de stå utanför med den mest generösa politiken. Själva anser de att regeringen prioriterade alliansen före dem.

10 nya miljarder ska gå till kommunerna för att de ska klara flyktingmottagningen. Var ska pengarna tas?

– I praktiken kommer staten låna till detta. Partierna har inte tagit fram någon finansiering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista