PEGIA-demonstrationer mot invandring. Dresden, Tyskland. Foto: AP/TT
1 av 3
PEGIA-demonstrationer mot invandring. Dresden, Tyskland. Foto: AP/TT
Demonstranter från det högerextrema partiet NPD väckte ilska hos motdemonstranter. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.
2 av 3
Demonstranter från det högerextrema partiet NPD väckte ilska hos motdemonstranter. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Hets på nätet sänker trösklarna för våld

1:29 min

I Tyskland pågår en intensiv debatt om den främlingsfientliga hets och det hat mot det etablerade samhället som hörs på demonstrationer och i sociala medier också sänker trösklarna för fysiskt våld. Våldsdåd med högerextremistiska motiv har ökat dramatiskt under det gångna året. 

Nästan dagligen sker någon form av angrepp mot flyktingar eller människor som arbetar för flyktingar i Tyskland. I takt med att flyktingströmmen ökat har också osäkerheten och oron för hur samhället ska kunna hantera detta brett ut sig. Snabba och enkla svar levereras av främlingsfientliga och högerradikala rörelser som Pegida och partiet AfD, Alternativet för Tyskland, som lockar allt fler anhängare.

- Vi ser tendenser till ökad splittring i samhället och det kan också leda till mer våld, säger konfliktforskaren Ulrich Wagner vid universitetet i Marburg.

Nyligen knivhöggs en politiker i Köln och tretton högerextremister har gripits för att ha planerat sprängattentat mot flyktingförläggningar.

Många i Tyskland varnar för att den upphetsade debatten om flyktingpolitiken bereder marken för att gå från ord till handling. De som attraheras av radikala ideologier har ofta en överdriven uppfattning om att deras hållning har ett brett stöd hos stora delar av befolkningen. De tar till våld för att visa att de agerar när andra bara pratar:

Se här, ni håller ju med men är för fega för att själva göra nåt. Det är budskapet enligt Ulrich Wagner. Det gäller oavsett om gärningsmannen är ensam eller verkar i grupp. Däremot kan det finnas en ytterligare drivkraft hos den enskilde att begå en inbillad invigninsritual för att få tillhöra en större grupp.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista