Foto: TT.
Svenskt Näringsliv tycker att lägstalönerna försämrar jobbchanserna för dem som just har kommit till Sverige. Foto: TT.

Lägstalöner hindrar flyktingar att få jobb

1:22 min

Nu när fler flyktingar söker sig till Sverige vill arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv att de nyanlända ska kunna konkurrera om jobben med lägre löner.

Mer om lägstalöner på arbetsmarknaden i Ekonomiekot lördag 11.40 i P1

Lägstalönerna hindrar dem som står utanför arbetsmarknaden att kunna få ett jobb, anser arbetsmarknadsekonom Susanne Spector.

– Sverige har ju varit ett samanhållet land och vi har varit ganska lika. Och nu när arbetskraften blir mer heterogen så måste vi också tillåta arbetsmarknaden att bli det för Sverige har inte råd att säga till stora grupper att ni kan inte få vara med på vår arbetsmarknad.

Med en fortsatt hög arbetslöshet och med allt större skillnader mellan dem som har goda jobbchanser och dem med sämre tycker Svenskt Näringsliv att det behövs förändringar.

Susanne Spector, arbetsmarknadsekonom på arbetsgivarorganisationen, säger att det lönerna för dem som ska försöka ta sig in på arbetsmarknaden bör vara lägre än nu.

– Det är en myt att lägstalöner innebär att man skulle sänka lönen för dem som redan har ett jobb. Det handlar ju om att ha en ingångslön som är något lägre än den som vi har idag.

Men det finns olika meningar om hur stor effekt en lägre lägstalön skulle ha. Ekonomen Agneta Berge som har skrivit rapporter åt LO bland annat säger att effekten är begränsad.

– För mig framstår det som ganska ineffektivt, säger Agneta Berge.

Men skulle det här hjälpa dem som kommer hit till Sverige som flyktingar att komma in på arbetsmarknaden?

– I ganska låg utsträckning tror jag. Jag tror att riktade åtgärder är mycket mer effektiva. Och vi har ganska många riktade anställningsstöd som sänker priset på arbete för arbetsgivaren i betydligt större utsträckning än vad en återhållsam lönerörelse kommer att göra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista