Vänsterpartiet och Sjöstedt öppnar för fortsatt samarbete

2:22 min


Vänsterpartiet hoppade som enda förhandlande parti i sista stund av uppgörelsen om den svenska migrations- och integrationspolitiken. Trots sin kritik mot överenskommelsen öppnar vänsterpartiledaren ändå för fortsatt samarbete om flyktingpolitiken.

Partiledaren Jonas Sjöstedt, som befinner sig på resa i USA, säger till Ekots korrespondent att det blev omöjligt för Vänsterpartiet att delta eftersom lösningen med tillfälliga uppehållstillstånd urvattnar asylrätten. 

– Det blev så uppenbart att regeringen anpassade hela uppgörelsen till moderaternas krav. Ju längre man förhandlade desto längre högerut gick regeringen och till slut stod vi där med tillfälliga uppehållstillstånd som är väldigt dålig idé för integrationen och skapar en stor osäkerhet för flyktingarna, säger han.

Det blir svårare för personer som får tillfälligt uppehållstillstånd att verkligen bli integrerade, etablera sig, satsa på utbildning och arbete, säger Jonas Sjöstedt. Han anser också att det ska vara asylskälen, anledningen till att man behöver skydd, som avgör om man får stanna i Sverige.

– Det ska inte vara turen eller att man utnyttjas av en arbetsgivare som får avgöra. Att koppla möjligheten att få stanna i Sverige till att man kommer in på arbetsmarknaden skapar ett väldigt underläge och ett beroendeförhållande till arbetsgivarna för de asylsökande. Man ställer inte heller några krav på kollektivavtal.

Jonas Sjöstedt säger också att partiet var med i förhandlingarna ända in i det sista, samt att partiet kommer att vara med och rösta igenom vissa delar av förslaget, till exempel när det gäller de regler som ska tvinga kommunerna att ta emot flyktingar. Han är inte heller främmande för att fortsätta förhandla längre fram. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista