Supportrar till en av kandidaterna i Elfenbenskustens val. Foto: Nicolas Garriga / AP
1 av 2
Supportrar till en av kandidaterna i Elfenbenskustens val. Foto: Nicolas Garriga / AP
Soldater övervakar valkampanjen i Elfenbenskusten. Foto: Schalk van Zuydam / AP
2 av 2
Soldater övervakar valkampanjen i Elfenbenskusten. Foto: Schalk van Zuydam / AP

Förhoppningar om stabilitet i Elfenbenskusten efter valet

På söndag går västafrikanska Elfenbenskusten till val - ett val som kanske defintivit kan markera slutet på ett decennium av oroligheter och politiskt instabilitet. 

Elfenbenskusten, en gång i tiden en ekonomisk stormakt i regionen, har återhämtat sig snabbt efter det politiskt splittrade decennium som under en period delade landet. Under president Alassane Ouattara har landets ekonomi vuxit med 9 procent de senaste tre åren. Ouattara, som är favorittippad inför valet på söndag, har manat till lugn och att folk verkligen går och röstar.

Det här är det första valet sen landets andra inbördeskrig bröt ut 2010, en fem veckor våldsam urladdning som ledde till att 3000 människor dödades då dåvarande president Laurent Gbagbo vägrade se sig besegrad av just Ouattara. Läget är därför spänt även denna gång.

Människorättsorganisationer har manat till lugn och över 30 000 soldater, varav 6 000 FN-soldater, ska garantera säkerheten i morgon. Men Gbagbos skugga vilar fortfarande över landet. Han står åtalad inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsbrott under händelserna 2010 och den 10 november inleds rättegången mot honom. Men flera av hans anhängare på hemmaplan är kritiska till valkommissionen och många av hans sympatisörer inom Front Populaire Ivoirien, FPI, väntas stanna hemma på valdagen.

Ett fredligt och trovärdigt val är avgörande för de investerare som strömmat till landet under de senaste åren, men också för den fortsatta tillväxten för Elfenbenskusten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista