Provskrivare gör Högskoleprovet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Provskrivare gör Högskoleprovet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Misstanke om planerat storfusk på högskoleprovet

1:29 min

I samband med högskoleprovet under lördagen förstärktes bevakningen vid flera provlokaler på grund av misstänkt fusk.

– Det är väldigt allvarligt tycker vi, om det finns människor som köper sig förbi andra som kanske är mer berättigade till utbildningsplatserna. Även om det bara är några få, säger Åke Lernfalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

Över 60 000 personer skrev högskoleprovet under lördagen. Men inför provtillfället fick Universitets- och högskolerådet tips om att personer som skrev provet skulle smygfilma frågorna och sedan skulle personer på andra ställen ta fram svaren via internet och sedan läsa upp dem via hörsnäckor.

Säkerheten höjdes i flera provlokaler i Stockholm och Lund, berättar Åke Lernfalk.

– Vi kontaktade de berörda provanordnarna och gick igenom tillsammans vad vi kunde göra på kort och lång sikt för att förhindra och avslöja de här misstänkta förberedelserna till fusk.

I nuläget är det oklart om provställena avslöjat några fuskare. Samtidigt försöker Universitets- och högskolerådet att förbättra säkerheten kring provet.

– På sikt har vi tänkt digitalisera själva provet. Det ligger flera år fram i tiden innan det kan vara genomfört, men där finns det möjligheter att öka säkerheten och minska möjligheten till fusk, säger Åke Lernfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista