Människor och polisbilar utanför skolan Kronan. Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio
Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio.

Polisen: Hoten ökar efter dådet i Trollhättan

1:15 min

Fler hot mot utlandsfödda märks efter skolattacken i Trollhättan, enligt polisen i region Väst. Att attacken skulle inspirera till andra rasistiska dåd är något som många i Kronogården i Trollhättan har varit oroliga för.

– Jag har bott här i hela mitt liv, jag har känt mig trygg. Men nu när jag går ut på kvällarna känner jag min inte trygg alls, säger 17-åriga Aida Hadzic.

Hennes oro att attacken ska inspirera till fler rasistiska dåd delas av många som bor i Kronogården som Ekot har pratat. Nu har också polisen sett att det har kommit fler hot mot framförallt nyanlända i regionen, enligt kommenderingschef Niclas Hallgren. Han leder nu arbetet med att gå igenom hoten, och han betonar att det framförallt verkar röra sig om impulsivt inspirerade hot.

I fredags greps en kvinna i Borås efter att på internet ha skrivit uppmuntrande om att upprepa skolattacken.

Thomas Andersson är polisinspektör i Fyrbodal och jobbar just nu utanför skolan i Kronogården. Han är inte förvånad över att det kommer liknande hot på till exempel sociala medier.

– Det finns alltid en risk att människor inspireras och hakar på, så det är bara hoppas att det inte uppstår, säger han.

Thomas Andersson säger också att i just Kronogården har de inte märkt av några hot. Han tycker att det är viktigt att komma ihåg att många hot som skrivs på nätet inte har någon konkret substans.

Hör mer om dådet i Trollhättan i Godmorgon, Världen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista