Fler barn kan tvingas till flykt på farliga flyktvägar

1:58 min

Efter överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna om att vuxna flyktingar som kommer ensamma utan barn inte kommer att beviljas permanenta uppehållstillstånd varnar nu Rädda barnen för effekterna. Organisationen tror att fler barn kommer tas med på farliga flyktvägar.  

Både Rädda barnen och Amnesty oroas nu över att allt fler barn kan komma att tvingas följa med på farliga flyktvägar över medelhavet och genom Europa efter att regeringen och allianspartierna kommit överens om att vuxna som kommer ensamma till Sverige framöver endast ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi tycker att det är en dålig idé som försvårar familjeåterföreningar och att det kan leda till att familjer gör fruktansvärda val. Om de tillfälliga uppehållstillstånden ens ökar risken för att barn ska behöva åka över medelhavet så kan det få fruktansvärda konsekvenser, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att vuxna som kommer till Sverige ensamma framöver endast ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd.

Det är familjer med barn, ensamkommande barn, och så kallade kvotflyktingar och vissa skyddsbehövande som ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Rädda barnen finns på plats i Syrien och flera andra grannländer.

Generalsekreteraren Elisabeth Dahlin berättar om vad barn kan råka ut för under en flyktväg.

– Barn ser saker som de inte ska behöva se, men det handlar också om att leva i skräck, att leva gömd, att behöva springa om natten. Det handlar om brist på mat, brist på vatten, säger hon.

Enligt justitiedepartementet påbörjas nu ett lagarbete där man ska ta fram detaljer för vad som ska gälla för de tillfälliga uppehållstillstånden, ett arbete som väntas pågå flera månader.

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin säger att de är besvikna på överenskommelsen mellan regeringen och allianspartiet.

– Vi hade förväntat oss mer. Vi hade förväntat oss en större ambition från partierna, vad de vill se i framtiden och hur man ska jobba för lagliga flyktvägar. Vi hade hoppats på ett mer ambitiöst tankesätt än vad vi kan se idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista