Hajime Takata tror att Japan kommer nå en positiv vändpunkt 2020
Hajime Takata tror att Japan kommer nå en positiv vändpunkt 2020. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.

Ekonom: Japan borde lära sig av Sverige

2:23 min

Japans skattesystem måste bli mer likt Sveriges om landet ska klara av framtida utmaningar med en åldrande befolkning. Det anser Hajime Takata som är chefsekonom på Mizuho, ett av Japans största forskningsinstitut. Med en statsskuld på 240 procent av BNP har den japanska staten behov av att öka sina intäkter.

– Med tanke på det japanska budgetläget är det nödvändigt att höja konsumtionsskatten, men jag tror att japanerna har svårt att vänja sig vid det nya skattesystemet, säger Hajime Takata.

– Vi har mycket att lära från Sverige, säger Takata.

När momsen höjdes från fem till åtta procent i Japan i fjol blev det ett bakslag för tillväxten i ekonomin. Premiärminister Shinzo Abe har därför fått skjuta upp nästa planerade momshöjning från nu i oktober till 2017.

– Om det ekonomiska läget inte är så gynnsamt kan höjningen skjutas upp igen, säger Takata.

Japan är världens mest skuldsatta nation, men som väl är har pengarna lånats inom landet. Centralbanken har köpt upp ungefär 30 procent av skulden och kommer om några år sitta på halva statsskulden om uppköpen fortsätter. Syftet är att lyfta Japan ur deflationsträsket som dämpar landets tillväxt.

– Det finns en gräns för hur länge det kan fortgå, så jag tror att de kommande två, tre åren kommer bli en viktig period, säger Takata.

Ingen vet riktigt när och vad som kommer att hända när den japanska centralbanken slutar med sina omfattande uppköp av statspapper, men Takata är optimistisk inför 2020 då Tokyo ska arrangera OS.

– Jag tror att 2020 blir en vändpunkt för Japans ekonomi, säger Takata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista