Flyktingar försöker värma sig på den grekiska ön Lesbos. Foto: Santi Palacios/TT.
Grekland har lovat att ordna med fler sängplatser åt människor på flykt. Foto: Santi Palacios/TT.

EU ordnar fler gränspoliser och sängplatser

2:10 min

Ökade gränskontroller och fler sängplatser åt flyktingar. Det var två av åtgärderna som stats- och regeringschefer enades om vid flyktingmötet i Bryssel. EU-kommissionens ordförande var samtidigt bestämd efter mötet och sa att flyktingströmmen måste minska eftersom det pågår utom kontroll.

– Jag måste vara tydlig. Ingen registrering, inga rättigheter, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och menade att flyktingar som vägrar att låta sig bli registrerade när de kommer till EU inte har några rättigheter.

Men på vilket sätt den här registreringen ska ske lär alltså ha varit en av de stora stötestenarna när ledarna från tio EU-länder och tre grannländer till EU-träffades. Sverige deltog inte på mötet.

Samtalstonen på mötet var enligt flera EU-diplomater stundtals aggressiv, hårda ord ska ha flugit genom mötesrummet och under den efterföljande middagen vid det här extrainkallade toppmötet som pågick i över åtta timmar och inte var slut förrän efter midnatt.

Förhoppningen från EU-kommissionen var att ledarna skulle rensa luften efter månader av tuffa utspel och mycket hårda ord under flykting- och migrantkrisen. Klyftan mellan flera länder är uppenbarligen stor.

Trots motsättningarna kunde ändå ledarna komma överens om att Slovenien ska få 400 gränspoliser inom en vecka, men också att länderna måste se till att de människor som söker sig över en gräns till EU alltså måste bli registrerade och söka asyl i just det landet.

Balkanländerna och Grekland lovar också att gemensamt skapa 100 000 sängplatser för att ge tak över huvudet och hjälp åt asylsökande flyktingar och migranter.

Varje vecka fortsätter tiotusentals flyktingar och migranter att söka sig in över EU:s gränser. Nu väntar ännu kallare väder och inom bara några veckor kan den första snön komma längs den här flyktvägen genom Balkan.

FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres som deltog på mötet sa efteråt också att det brådskar.

– Vi är djupt oroade över vintern, sa Antonio Guterres.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista