Över hälften av Tanzanias elefanter har dödats i tjuvjakten

2:06 min

Tjuvjakten fortsätter med oförminskad styrka i stora delar av Afrika. Särskilt i Tanzania är läget riktigt illa - över hälften av landets elefanter har försvunnit på sex år - till följd av tjuvjakt på elfenben. Omfattningen har blivit så stor att det blivit en fråga i landets presidentval.

– Vi har tidigare mest jobbat i Sydostasien och Kina för att bearbeta efterfrågandesidan av den illegala elfenbenshandeln, säger Salome Gasabile från organisationen WildAid. Arbetet har gjorts med mottot "när köpandet slutar gör dödandet det med".

– Men läget är så illa i Tanzania att vi kände att vi måste hit till källan i den illegala handeln. Tanzania har förlorat mer än hälften av sina elefanter på bara sex år, säger Salome Gasabile.

Det var i somras som de uppseendeväckande siffrorna kom. 2009 fanns det 110 000 elefanter i landet - nu bara drygt 43 000.

66 700 har dödats av tjuvjägare. Det är drygt 200 elefanter i veckan.

Regeringen i Tanzania har därför tillsammans med en rad organisationer, bland annat WildAid satsat på en informationskampanj för att öka medvetenheten om problemet bland vanligt folk vid nationalparkerna.

– Fattigdom, okunskap men också korruption är några av förklaringarna till tjuvjakten, säger Salome Gasabile.

Det finns dock en del tecken på att situationen kan bli bättre. En kinesisk affärskvinna greps i mitten av oktober i Dar es Salaam och misstänks ligga bakom omfattande smuggling av elfenben.

Och i slutet av september skrev USA och Kina, världens två största marknader för illegalt elfenben, under ett avtal om totalstopp för import och export.

Och i Tanzania - som just avvaktar resultatet av presidentvalet i går - har frågan om tjuvjakt vuxit.

– Bägge presidentkandidaterna har talat om problemet med tjuvjakt i sina valkampanjer, vilket visar att budskapet nått ut, säger Salome Gasbile från organisationen WildAid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista