Tillfälliga uppehållstillstånd först om ett år

1:52 min

En lagändring som inför tillfälliga uppehållstillstånd kan bli verklighet tidigast om ett år. Det säger migrationsminister Morgan Johansson. Han säger också, via sin pressekreterare, att den nya bestämmelsen kommer att omfatta alla som inte har fått asyl då lagen trätt i kraft, oavsett när de sökte asyl.

– Nu drar en lagstiftningsprocess i gång på regeringskansliet där vi kommer att ta fram ett förslag som sen ska gå på remiss. I den planering som finns har vi sagt att det skulle kunna träda i kraft mot slutet av nästa år, alternativt i början av 2017, säger Jonatan Holst, som är pressekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson.  

Förra veckan presenterades uppgörelsen mellan regeringen och Alliansen kring migrationspolitiken.

En av huvudpunkterna är en ändring i utlänningslagen som innebär att vuxna flyktingar utan barn ska få temporära istället för permanenta uppehållstillstånd.

Skyddet ska gälla i tre år och förlängas bara om skyddsbehovet kvarstår eller flyktingen har fått ett jobb.

Men lagändringen kommer att ta lång tid att genomföra, minst ett år.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson är det mest troliga att den nya bestämmelsen om tillfälliga tillstånd kommer att träda i kraft först i januari 2017.

Reglerna kommer att omfatta inte bara de som söker asyl efter att lagen trätt i kraft, utan alla de som inte hunnit få asyl när lagen väl börjat gälla, även de som sökte asyl före fredagens flyktingöverenskommelse.

– När den träder i kraft så gäller den samtliga personer som är inne i asylsökningssystemet, men som inte har fått sitt ärende prövat än, säger Jonatan Holst och fortsätter:

– Givet att det just nu är ett stort tryck med många som kommer till Sverige, så är handläggningstiderna ganska långa. Man kan alltså tänka sig att det är sannolikt att lagändringen kommer att omfatta de personer som kommer till Sverige under perioden som man jobbar ut det nya lagförslaget.

Så att människor som sökt asyl innan överenskommelsen slöts förra veckan, kan också omfattas av lagändringen om de inte hunnit få asyl när lagen träder i kraft?

– Så kan det bli, precis, säger Jonatan Holst.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista