Argentinas två presidentkandidater. Foto: AFP/TT.
Argentinska presidenkandidaterna Maurico Macri och Daniel Scioli. Foto: AFP/TT.

Vaga besked om Argentinas ekonomi efter helgens val

1:16 min

Det oväntat jämna valet i Argentina i helgen har lett till spekulationer om vad som ska hända med landets ekonomi. Argentina är formellt försatt i statsbankrutt efter krisen 2001, då en del av långivarna inte ville gå med på skuldnedskrivningar. Två presidentkandidater går nu vidare till en andra valomgång, och en av huvudfrågorna är just penningpolitiken.

–Det här är början på en ny epok, sa oppositionskandidaten Mauricio Macri när han höll presskonferens morgonen efter presidentvalet.

Det många argentinare frågar sig är: Vad betyder det? Devalvering, privatiseringar eller förhandlingar med utländska långivare?

Macri är en av de två kandidater som nu går vidare till en andra omgång i presidenvalet. Hans motståndare blir regeringspartiets kandidat Daniel Scioli.

Båda männen har varit väldigt vaga kring vilken ekonomisk politik de vill föra om de vinner valet.

Daniel Scioli har talat om gradvisa förändringar av penningpolitiken, som idag präglas av strikta valutarestriktioner och en stigande inflation.

Han väntas behålla välfärdssystemen intakta, medan Macri istället prioriterar att sänka skatterna.  

En av huvudfrågorna i valet är också vad de båda kandidaterna vill göra för att komma ur Argentinas formella statsbankrutt, som i dagsläget förhindrar landet att ta nya lån på den internationella marknaden.

Efter krisen 2001 förhandlade regeringen ner sina utländska skulder, men en minoritet av långivarna vägrade förhandla och har stämt Argentina i en amerikansk domstol.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista