Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd Foto: Lars Pehrson/TT.
Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd Foto: Lars Pehrson/TT.

Vattenfall presenterar positiv delårsrapport

3:54 min

Den statliga kraftkoncernen Vattenfall redovisar en vinst efter skatt på 1,6 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 18,1 miljarder tredje kvartalet 2014.

Omsättning steg från 34,7 miljarder till 37,5 miljarder kronor.

"Jämfört med föregående år har Vattenfall under det tredje kvartalet ökat det underliggande rörelseresultatet, förbättrat kassaflödet och minskat skuldsättningen. Ökningen förklaras främst av ökade produktionsvolymer och lägre rörelsekostnader", skriver Vattenfalls vd Magnus Hall i en kommentar.

Vattenfall ska avveckla 1 000 MW brunkolskapacitet i Tyskland. Det motsvarar ungefär en åttondel av det statliga energibolagets totala brunkolskapacitet.

Det handlar om två produktionsanläggningar vid kraftverket Jänschwalde om vardera 500 MW som tas ur reguljär drift 2018 och 2019 för att därefter användas som effektreserv innan de stängs 2022/2023, enligt ett sent pressmeddelande på måndagskvällen.

Där framgår att Vattenfalls styrelse har godkänt en överenskommelse mellan den tyska regeringen och landets brunkolsproducenter om att minska brunkolskapaciteten med 2 700 MW till 2020 som en del av Tysklands handslingsplan för att hantera klimatomställningen.

"Att stänga dessa anläggningar kommer påtagligt bidra till att Tyskland ska kunna uppnå sina klimatmål", säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

När de två anläggningarna är stängda ska det leda till att CO2-utsläppen minskar med cirka 8 miljoner ton, uppger bolaget.

Vattenfall uppger för TT att all brunkolsproduktion i dag motsvarar cirka 8 000 MW. Ytterligare frågor hänvisar bolaget till tisdagen då delårsrapporten presenteras.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista