Skottlossning Söderkulla torg. Foto:Johan Nilsson/TT
Foto:Johan Nilsson/TT

Många som skjuts av polis beväpnade med kniv

2:31 min

Hittills i år har två personer skjutits ihjäl av polis i Sverige - en av dem var den man som gick till attack på en skola i Trollhättan i förra veckan. Enligt en pågående studie är den vanligaste situationen att skottlossning mot en person beväpnad med stickvapen och som är påverkad av droger eller psykiskt sjuk.

Martin Lundin, poliskommissarie på Nationella operativa avdelningen vid polisen ligger bakom studien.

– Vanligaste situationen, det är personer som är utrustade med någon form av eggvapen, alltså svärd, yxa, kniv eller liknande. Och som också är påverkad av droger, alkohol och i många fall också lider av en allvarlig psykisk störning eller i alla fall finns det misstankar om det. Det är den vanligaste situationen när polisen skjuter, sen är det ett väldigt stort spann på olika typer av situationer men det är den vanligaste.

Hur stor del är det?

– Vi har gått igenom ett dryga 70-tal händelser och det är runt en fjärdedel som ser ut så här.

Vad är resten?

– Det är ett stort spann, det är allt från att vi skjuter på beväpnade rånare till att vi måste skydda oss mot hundar som angriper.

Det var efter att antalet fall där personer dött i samband med polisingripanden ökat under två år - som rikspolischefen förra året tillsatte studien som tittat på hur poliser använder sina skjutvapen, bland annat har man gått igenom 70 fall mellan 2012 till 2014.

– Det man kan se är att man har varit dåligt förberedd på att det har varit en farlig situation. Det beror inte på att man varit dåligt mentalt förberedd, utan på att ingångsvärdet när man fått jobbet har varit otydligt, så att det kanske inte framgått att det varit en farlig situation, säger poliskommissarie Martin Lundin.

Vad är din bild av hur möjligt det varit för poliserna att inte skjuta i de här situationerna?

– Bilden är att poliser är väldigt sparsamma med att använda skjutvapen. Man väntar verkligen till att det är den sista utvägen, att det inte går att skydda sig på något annat sätt, säger han och fortsätter.

– Det är lätt att tro att en kniv eller en yxa inte är så farligt  men det är ju oerhört farliga vapen om man kommer nära inpå och poliserna väntar ofta till det är väldigt korta avstånd innan de skjuter. Så att det inte blivit fler rättsliga efterspel. Det är inte särskilt konstigt.

I år har antalet personer som dött i samband med polisingripanden minskat igen. Det handlar om två hittills i år.

Hela resultatet av utredningen ska presenteras i december men enligt kriminalkommissarie Martin Lundin är det redan nu klart att de här kunskaperna kan leda till ändringar i polisutbildningen.

– Att möter många människor med psykiska problem gör att vi behöver se om vi ytterligare behöver stärka den delen av utbildningen, även om vi har det redan idag.

På frågan om det blivit vanligare att poliser hamnar i situationer där drogpåverkade eller psykiskt sjuka beväpnar sig svarar kriminalkommissarie Martin Lundin.

– Det är väl en känsla vi har att det är på det sättet men det är inget vi kan belägga med statistik. Däremot vet vi ju att den psykiska ohälsan i landet har ökat. Det här kan ju vara ett utfall av det.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista