Miljönämndens ordförande Carina Svensson
1 av 4
Miljönämndens ordförande Carina Svensson. Foto: Jon Willén / TT
Demonstration mot avhysningen av ٍEU-migrantlägret, utanför Stadshuset i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges radio
2 av 4
Demonstration mot avhysningen av ٍEU-migrantlägret, utanför Stadshuset i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges radio
Demonstration mot avhysningen av ٍEU-migrantlägret, utanför Stadshuset i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / TT
3 av 4
Demonstration mot avhysningen av ٍEU-migrantlägret, utanför Stadshuset i Malmö. Foto: Drago Prvulovic / TT
Lägret på Industrigatan i Norra Sorgenfri är Malmös största. Miljöförvaltningen uppskattar att det bor 150-200 där. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
4 av 4
Lägret på Industrigatan i Norra Sorgenfri är Malmös största. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Rivningsbeslutet: Det svåraste beslut jag har fattat

1:23 min

Miljönämnden i Malmö beslutade i dag att tömma och riva det stora läger på Industrigatan i Malmö som EU-migranter har byggt. De boende har till på söndag eftermiddag klockan fyra på sig att flytta därifrån.

Utanför Stadshuset i Malmö, där miljönämndens beslut presenterades på en presskonferens vid middagstid i dag protesterade flera av de omkring 150 personer som bor i lägret just nu.

– Då kommer jag att sova på stan med väskorna med mig, sa Constanta, om vad hon ska göra efter avhysningen.

Kommunen hoppas att de boende flyttar frivilligt, men har begärt hjälp av polisen om det inte blir så.

Miljönämndens beslut var inte enigt, Vänsterpartiet reserverade sig.

Hittills har kommunen misslyckats i sina försök att få bort lägret. Krav ställdes först på fastighetsägaren och sedan på de boende själva.

Rivningsbeslutet i dag är en så kallad rättelse, där miljönämnden själv ingriper mot den sanitära olägenhet som lägret är för dem som bor där och för omgivningen.

Rivningen och städningen kan kosta kommunen uppemot två och en halv miljoner kronor, varav fastighetsägaren ska få stå för som mest 375 000 kronor.

De som vräks erbjuds några nätters akut övernattning och hjälp med hemresa. Deras krav är en laglig camping, som till exempel Helsingborgs kommun erbjuder.

Det säger dock Malmö kommun nej till. Det vinterhärbärge de sociala myndigheterna planerar för med 40 platser öppnar först den 1 december.

– Reser man någonstans, måste man planera var man ska bo. Så är det för dig och mig och för alla i Europa. Det är fri rörlighet och du får resa vart du vill i tre månader, men du har ingen rätt till det landets sociala förmåner, säger socialkommunalrådet Carina Nilsson (S).

Miljönämndens ordförande, Carina Svensson (S) anser att dagens beslut var det svåraste hon varit med om att fatta.

– Det drabbar fattiga människor, det drabbar människor som har varit förföljda och är förföljda och utsatta i sina hemländer, säger Carina Svensson. Hon inser att kommunens sammantagna agerande - från miljönämnden och de sociala myndigheterna nu ger en situation som påminner om den romer i Sverige upplevde för 50 år sedan, då de drevs från plats till plats.

– Ja. Och det är inte ok. Det är inte ok. Att det är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista