Norges statsminister Erna Solberg anländer till Nordiska Rådets möte i Reykjavik. Foto: Jens Möller/ Sveriges Radio
Norges statsminister Erna Solberg anländer till Nordiska Rådets möte i Reykjavik. Foto: Jens Möller/ Sveriges Radio

Flyktingkris ger motsättningar i Norden

2:07 min

Flyktingkrisen dominerar diskussionen när Nordiska Rådet idag inleder sin årliga session. Många nordiska politiker önskar ökat nordiskt samarbete kring flykting- och integrationsfrågor, men Carl Haglund från Svenska Folkpartiet i Finland säger att krisen hittills har inneburit splittring.

– Den här svåra flyktingkrisen har lett till motsättningar länder emellan i Norden, något som vi inte alls är betjänta av. Snarare är det så att den här krisen kräver allt fler gemensamma insatser, säger Carl Haglund, partiledare för Svenska Folkpartiet och ledare för mittengruppen i Nordiska Rådet.

Här på Nordiska Rådets årliga session träffas parlamentariker, ministrar och regeringschefer från alla de nordiska länderna.

Många av dem talar i liknande termer som Carl Haglund, om behovet av ökat nordiskt samarbete, bland annat kring flyktingfrågor.

Juho Eerola från invandringskritiska partiet Sannfinländarna ser gärna gemensamma insatser för att begränsa flyktinginvandringen.

– Jag tror att vi behöver övervakning vid gränserna. Det kan vi göra tillsammans.

Och helt enkelt stoppa fler från att komma?

– Det är möjligt att det stoppar efter det, men jag tror också att om vi har avtal tillsammans om att återskicka flyktingar tillbaka, till exempel till Irak, skulle det vara en bra möjlighet att påverka den här saken tillsammans, säger Eerola.

Många andra politiker vill hellre ha nordiskt samarbete kring goda exempel på hur flyktingmottagande och integration kan skötas.

Men det är svårt att hitta det rent konkreta i förslagen.

Till skillnad från EU har Nordiska Rådet inte rätt att besluta om gemensam lagstiftning, vilket är ett skäl till att det nordiska samarbetet ofta kritiseras för att vara tandlöst.

Erna Solberg, Norges statsminister, vad ser du för möjligheter till ökat nordiskt samarbete när det gäller flyktingfrågan?

– Vad gäller flyktingfrågan är det informationsutbyte om hur man värderar situationen i de olika länderna som är viktig. Det är viktigt att vi har någorlunda gemensam uppfattning om var det finns behov av att ge folk skydd och var det inte finns behov av att ge folk skydd, säger Solberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista