Utrikesministern Mohammad Javad ansluter på fredag enligt den iranska nyhetsbyrån Isna. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / TT
Utrikesministern Mohammad Javad ansluter på fredag enligt den iranska nyhetsbyrån Isna. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / TT

USA och Iran deltar i Syriensamtal

USA och Iran möts på fredag
1:41 min

USA och Iran kommer för första gången att mötas och samtala om en lösning på kriget i Syrien.
Irans utrikesminister har tackat ja till den inbjudan som kom från USA i går.

Om länderna börjar prata med varandra kan det bli ett genombrott i den långdragna konflikten, tror Leif Stenberg, chef för centret för Mellanösternstudier på Lunds universitet.

– Om USA och Ryssland kan åstadkomma någonting och de både kan ha Iran och Saudiarabien vid det förhandlingsbordet som ställer upp på den lösningen som man kommer fram till, då har det här mötet stor legitimitet, säger Leif Stenberg.

Sändebud från USA, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet träffas redan i morgon i Österrike för att prata om läget i Syrien.

Men nu kommer alltså också Iran att delta, utrikesministern Mohammad Javad ansluter på fredag enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Isna.

Inbjudan till samtalen kom igår från UD-talesmannen John Kirby på en presskonferens. Hans uttalande kan ses som ett tydligt skifte i amerikansk utrikespolitik, eftersom man tidigare inte samtalat med Iran, som är allierat med Bashar al-Assad.

Men nu bekräftar alltså Iran att man tänker delta på mötet i Wien.

Pentagon vill också öka sina militära insatser, som hittills framförallt inneburit flygattacker mot IS-mål i Syrien och Irak. Förslag om marktrupper är en av USA:s tyngre punkter vid mötet i Wien.

Men frågan är om Iran kan tänka sig den amerikanska versionen av en lösning på kriget i Syrien. USA har under lång tid krävt att Bashar al-Assad avgår, och att övergångsstyre införs i Syrien.

Leif Stenberg tror att frågan är förhandlingsbar:

– Jag tror att man kan gå med på det, men det beror på vad man får i utbyte. Det är en förhandlingsfråga hur det ska se ut. Jag tror inte att man bundit upp sig vid Bashar al-Assad för tid och evighet. Det går att förhandla om den frågan också från en iransk sida, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".