Vänster: det som är kvar av flygangreppet mot sjukhuset i Jemen. Höger: En Houthirebell som står framför ett hus som förstörts av ett Saudiledd flyangrepp. Foto: TT.
Vänster: det som är kvar av flygangreppet mot sjukhuset i Jemen. Höger: En Houthirebell som står framför ett hus som förstörts av ett Saudiledd flyangrepp. Foto: TT.

Sjukhus förstördes i flygangrepp

1:59 min

I måndags kväll förstördes ett sjukhus drivet av organisationen Läkare utan gränser i ett flygangrepp, utfört av den internationella arabiska koalitionen. Koalitionen strider mot de shiamuslimska Houthirebellerna som kontrollerar stora delar av landet.

Rima Kamal är talesperson för internationella rödakorset i Jemen, och hon vittnar om en svår situation.

– Vi fick höra igår av våra kontakter på Läkare utan gränser att deras sjukhus attackerades av flera flygangrepp. Tyvärr så är det här en realitet i Jemen idag. Flera sjukhus attackeras nästan på daglig basis. Nästan 25 procent av sjukvårdsssystemet i Jemen har nu slutat att fungera, säger Rima Kamal.

Lyckligtvis var det ingen som dödades eller skadades allvarligt i flygangreppet, personal och patienter lyckades snabbt utrymma sjukhuset efter att första bomben fallit.

Läkare utan gränser har efter angreppet riktat hård kritik mot den av Saudiarabien ledda koalitionen. Men liknande angrepp kommer förmodligen att inträffa igen. Situationen blir nu allt svårare för civilbefolkningen, tusentals har dött, och sjukvårdssystemet håller nu på att kollapsa, säger Rima Kamal.

– Sjukvårssystemet i Jemen har drabbats på flera fronter. Dels så har du angrepp på sjukhus och vårdcentraler. Därtill är vissa områden belägrade vilket innebär att medicinska förnödenheter inte kommer fram, och dessutom råder det brist på olja och el, så sjukhusgeneratorer fungerar inte, säger Rima Kamal.

Det är alltså inte bara den internationella koalitionen som angripit sjukhus, alla parter i konflikten har gjort sig skyldiga till liknande övergrepp. Och parter, det finns det gott om.

Situationen i Jemen är minst sagt kaosartad. Framförallt är det en sunnimuslimsk internationell koalition som bekämpar de shiamuslimska Houthirebellerna. Men även al-Qaida och olika milisgrupper kontrollerar delar av landet.

– Det finns väldigt många parter involverade i den här konflikten och det är det som gör vårt jobb så svårt. Det är oftast en mycket komplicerad operation att bara nå fram med medicinska förnödenheter, vi måste oftast då kontakta fyra eller fem av parterna, säger Rima Kamal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista