Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Staten behöver inte låna mer pengar

1:30 min

Trots väntade ökade kostnader för flyktingmottagningen behöver staten inte låna mer pengar. Den bedömningen gör i dag Riksgälden, som sköter statens upplåning.

Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad säger att den svenska ekonomin är överraskande stark.

– Svensk ekonomi just nu växer förvånansvärt väl. Så att lånebehovet kommer inte att öka så pass mycket som man kunde tro till följd av de här ökade migrationsutgifterna.

Lånebehovet för staten ökar alltså inte. Det beror främst pga av växande skatteintäkter säger Hans Lindblad. Om det inte vore för de väntade kraftigt ökade kostnaderna för det stora antalet flyktingar skulle ekonomin redan nästa år visa överskott säger Hans Lindblad.

– Och där ser vi nu att vi närmar oss en situation med överskott om man bortser från de extra migrationsutgifterna som kommer.

Riksgälden räknar med att tillväxten blir starkare i år och att BNP växer med 3,1 procent. Framförallt är det ekonomin inom Sverige som går bra med konsumtion av sällanköpsvaror och bostadsinvesteringar.

Skatteinkomsterna har blivit  större än väntat och många myndigheter kostar mindre än beräknat i år, vilket förbättrar ekonomin.

Riksgälden räknar med att Sverige fortsatt de kommande två åren ska ha en jämfört med andra länder låg statsskuld med i genomsnitt 35 procent av BNP.

Det finns dock många osäkra faktorer i prognosen säger Hans Lindblad.

– Dels finns osäkerhet kring den internationella utvecklingen av ekonomin, dels kring migrationsutvecklingen naturligtvis, och sedan finns det också en osäkerhet kring hushållens skuldsättning och hur det kan påverka svensk ekonomi i fortsättningen, samt transfereringsutgifter inom sjukförsäkringen och kanske inom arbetslöshetsförsäkringen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista