Ett äldre flerbostadshus. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
1 av 2
Många flerfamiljshus behöver energisparåtgärder, som dessa från 40- och 50-talet i Gubbängen i södra Stockholm. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
Helena Ulfsparre, miljöchef Familjebostäder. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
2 av 2
-- Isolering och fönsterbyte gör mer klimatnytta än varmvattenmätare i varje lägenhet, säger miljöchef Helena Ulfsparre, Familjebostäder. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Energisparande i lägenheter viktigt klimatmål

2:13 min

Det blir svårt klara klimatmålen om inte våra hem spar mer energi. EU förordar värmemätare i varje lägenhet, men Boverket tvekar inför kravet.

EU har ett direktiv om att lägenheter i flerbostadshus ska ha individuella mätare för varmvatten eller värme som en drivkraft för att spara. Sverige har lagstiftat om detta, men Boverket är kritiskt till metoden.

Men det finns de som testat och som är nöjda. Dit hör fastighetsbolaget Wallenstam.

– Det har gått bra tycker jag, vi har 10 till 15 procent lägre förbrukning i de här fastigheterna jämfört med det övriga beståndet, säger Bosse Strandberg som är miljöchef hos Wallenstam.

–Det är en miljösatsning och för att locka våra hyresgäster att spara energi och tänka miljömässigt.

Hälften av all fjärrvärme, eller nära 7 procent av all energi som används i Sverige går till flerfamiljshusens värme och varmvatten. Om man lyckas spara en del av den energin, bidrar det till klimatmålet om energieffektivisering.

Wallenstam installerar individuella varmvattenmätare i alla sina nybyggda flerfamiljshus.

Men andra fastighetsbolag, som Familjebostäder, har testat men slopat sådan mätning. Familjebostäders miljöchef Helena Ulfsparre säger att vissa lägenheter först sparade mer än dem utan mätare, men att skillnaderna senare planade ut.

– Vi kunde till slut inte se att  vi skulle behålla individuella mätare. Vi vill genomföra saker, där vi kan garantera att vi får en energibesparing, säger Helena Ulfsparre.

–Om vi byter fönster eller tilläggsisolerar våra hus, eller om vi genomför en ventilationsåtervinningslösning, då vet vi att vi sparar energi.

EU-kommissionen tror däremot på individuella mätare som en morot för energibesparing och det finns ett direktiv om det, som lett till svensk lag.
Men Boverket anser inte att det lönar sig installera individuella mätare.

Snart ska regeringen ta ställning, säger energiminister Ibrahim Baylan

– Jag har ju sett att Boverket har  stöd av större delen av branschen. Men vi vill ju gärna ge fler möjlighet att komma in med sina synpunkter innan regeringen slutligen sätter ned foten.

Hur viktig är det att man anstränger sig för att minska energiåtgången i våra hem?

– Jag tror det är väldigt viktigt, att vi använder den energi som vi har tillgång till på så klokt sätt som möjligt. Jag tycker vi på många sätt är duktiga i Sverige, men det finns mycket mer att göra, säger Ibrahim Baylan.

–Det är därför regeringen i sin budget avsatt en miljard per år för att effektivisera framför allt miljonprogrammen för att på det viset förbättra miljön, men också se till att vi använder energin smartare, avslutar Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista