Polishelikopter med sökljus. Arkivfoto: Johan Nilsson TT
Polishelikopter med sökljus. Arkivfoto: Johan Nilsson / TT

Så ska helikoptrarna användas i bevakningen

1:05 min

Polisen ska använda sig av polishelikoptrar för att skärpa bevakningen av flyktingförläggningar och spana efter eventuella gärningsmän och göra så snabba insatser som möjligt.

Helikoptrarna har stora fördelar, menar kommissarie Bengt Grönlund, chef för polisflyget.

– Man finns uppe i luften, man har en bra överblick. Vi kan upptäcka personer eller bilar runtom i anslutning till flyktingförläggningar och som står lite konstigt till, helt enkelt. Dessutom har vi möjlighet att göra detta i mörker med de tekniska hjälpmedel vi har, säger kommissarie Bengt Grönlund, chef för polisflyget. 

Helikopterinsatserna kommer inte att följa ett schemalagt mönster utan de ska användas då och då, men utifrån en genomtänkt plan.

Helikoptrarna är hett efterfrågade för många uppdrag inom polisen.

– Det är löpande prioriteringar som vi får göra. Vi kommer att göra den här övervakningen med en oregelbunden regelbundenhet, om jag så får säga. Samtidigt är det så att övervakning ska vara oregelbunden, säger Bengt Grönlund igen.

Det finns en annan aspekt av att sätta in polishelikoptrar - det är dyrt.

– Det kostar ganska mycket pengar att flyga, absolut. Men nu har vi helikoptrar och de är ett hjälpmedel för polisverksamheten, säger Bengt Grönlund och fortsätter:

– Då ska vi använda dem på bästa sätt och som vi upplever det just nu så är detta ett problem. Det här kan vara ett hjälpmedel att skapa den trygghet som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista