Trollhättan gärningsman
Polisen finkammar nu Anton Lundin Petterssons dator. Foto: Facebook/SR.

Lundin Pettersson kartlade Kronan innan attacken

2:42 min

Anton Lundin Petterssons dator visar hur han förberedde dådet i Trollhättan. Bland annat köpte han material på nätet och sökte information om skolan Kronan.

– I mitten av oktober så börjar vi se en aktivitet riktad mot skolan, datorns sökningar visar att han verkar ha kartlagt skolan, säger förundersökningsledaren Thord Haraldsson.

I torsdags förmiddag gick 21-årige Anton Lundin Petterson iklädd en svart mask och lång kappa in på Kronans skola i Trollhättan.

Övervakningskameror visar hur han marscherar runt i korridorerna och låter sig fotograferas tillsammans med elever.

– Därefter ser man hur han jagar elever med sitt svärd i korridoren. Man ser även en elev som stapplar i korridoren och som blöder ymnigt, säger Thord Haraldsson.

Polisen finkammar nu Anton Lundin Petterssons dator som beslagtogs kort efter dådet.

Bland annat konstaterar nu polisen att den utrustning och klädsel som användes vid dådet köptes på nätet och att han i mitten av oktober börjar intressera sig särskilt för skolan Kronan.

Fortfarande vill polisen inte avslöja några detaljer i det avskedsbrev som 21-åringen lämnade efter sig.

I brevet ska det tydligt framgått att han planerade någon typ av attack men inte var, när eller hur.

– Det står att han inte nöjd med den svenska invandringspolitiken, att gamla och sjuka inte får hjälp på grund av invandringen och att han därför känner sig tvingad att agera. Det framgår också att han kan tänka sig att mista sitt eget liv. Mer än så vill jag inte säga med hänsyn till hans familj, säger Thord Haraldsson.

Vad har de sagt om den här händelsen?

– Det kom nog som en total överraskning för dem vad jag förstår.

Efter attacken i Trollhättan har stödet varit stort för den drabbade skolan.

Men på nätet sprider sig även motsatsen, hyllande kommentarer och rena uppmaningar att utföra liknande attacker på andra skolor.

– Det har framkommit en del hot, bland annat på sociala medier, detta försöker vi direkt agera på och förebygga. En del i utredningen handlar om att kartlägga det som skrivits på nätet om miljöer och personer i vårt område, säger Thord Haraldsson som är förundersökningsledare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista