Historiska Syriensamtal inleds på fredag

2:05 min

För första gången någonsin kommer USA och Irans utrikesministrar på fredag att samtala om en lösning i Syrien.

Att länderna möts vid förhandlingsbordet kan innebära en ny riktning för det långdragna blodiga kriget som pågått sedan 2011. Även Saudiarabien och Ryssland deltar i mötet.

Samtalen om att få ett slut på kriget i Syrien har pågått i flera år, men utan framgång.

Civilbefolkningen i Syrien har tvingats fortsätta genomlida regimens oljefatsbomber och den självutnämnda Islamiska statens intåg. Miljoner människor är i dag på flykt.

Men inför fredagens möte i Wien mellan USA, Ryssland, Saudiarabien och Turkiet kom i går en blygsam uppmaning från amerikanska UD.

Talesmannen John Kirby var försiktig med att kalla det en inbjudan, men sa att han förväntade sig att också Iran, en av Syriens viktigaste allierade, skulle delta på mötet i Wien.

– Vi förväntar oss att Iran blir inbjudet i det här läget, sa han vid en presskonferens.

Och tidigare i dag kom bekräftelsen från Iran: Utrikesministern Mohammad Javad Zarif och hans tjänstemän sätter sig vid förhandlingsbordet på fredag.

De båda ländernas plötsliga utrikespolitiska vändningar ska ses i ljuset av att både USA och Iran har sagt sig vilja trappa upp sina militära insatser i Syrien.

USA:s försvarsminister Ashton Carter sa nyligen till kongressen att marktrupper kan sättas in som stöd till de flygattacker som redan pågår mot IS-mål i Syrien och Irak.

Och Ryssland, som stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assad, inledde för en månad sedan sina flygattacker, som framförallt har drabbat oppositionella grupper.

USA och Saudiarabien på ena sidan och Iran och Ryssland på den andra sidan har två mycket olika förslag på lösning på kriget i Syrien. USA har länge tid krävt att Bashar al-Assad avgår, och att ett övergångsstyre införs i Syrien.

Bara att länderna nu möts runt samma bord beskrivs som ett genombrott, eller åtminstone som ett första viktigt steg.

– Det går inte att lösa Syrienkrisen utan Iran, konstaterade USA:s statssekreterare Antony Blinken i den franska tv-kanalen France24.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista