Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst
Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst

Statliga myndigheten IVO stänger register för att hindra bränder

Vill begränsa åtkomst till adresser
2:18 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har beslutat att stänga registret över HVB-hem - hem för vård och behandling - på sin hemsida där även hem för ensamkommande finns listade.

Anledningen är den senaste tidens bränder på asylboenden, enligt Linda Almqvist som är jurist på IVO.

– IVO har beslutat att begränsa den externa åtkomsten med tanke på den rådande situationen med de händelser som inträffat på asylboenden, säger Almqvist.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har alltså beslutat att stänga registret på sin hemsida, där man tidigare har kunnat söka på HVB-hem och få tillgång till uppgifter om granskningar av hemmen.

I registret finns även hem för ensamkommande listade med adresser.

Det här är en av alla åtgärder från olika myndigheter som den senaste tiden sett sig nödgade att agera efter brandattentaten mot asylboenden.

Till exempel har Migrationsverket och flera kommuner beslutat att hemlighålla adresser till både befintliga och planerade asylboenden.

Och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu också beslutat att börja föra statistik över bränder på flyktingboenden.

IVO:s beslut skedde i samråd med polisen.

– Utan att gå in på närmare detaljer så diskuterade vi lämpligheten i den externa åtkomsten till registret, säger Linda Almqvist.

Enligt polisen fanns det inga konkreta uppgifter på att personer med ont uppsåt använt sig av registret.

Men frågan är om den här åtgärden är ändamålsenlig. Man kommer fortfarande kunna begära ut allmänna handlingar rörande HVB-hemmen precis som vanligt.

Så den konkreta effekten är att adresser inte ligger serverade lika lättillgängligt på IVO:s hemsida.

Men IVO håller samtidigt på att se över om man som, andra myndigheter, också ska börja sekretessbelägga adresser, det säger Linda Almqvist, jurist på IVO.

Hon kan i dagsläget inte säga hur länge registret kommer vara stängt och man söker just nu mer långsiktiga tekniska lösningar, t.ex. en inloggningsfunktion.

– Givetvis måste vi ompröva beslutet kontinuerligt och det här ger oss också möjlighet att titta på lämpligheten med att tillhandahålla register på det här sättet, säger Linda Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".