Landets nye president Mohammadu Buhari har gett armén uppdraget besegra Boko Haram fram till slutet på december. Arkivfoto: Cliff Owen, Lekan Oyekanmi / AP / TT
Landets nye president Mohammadu Buhari har gett armén uppdraget besegra Boko Haram fram till slutet på december. Arkivfoto: Cliff Owen, Lekan Oyekanmi / AP / TT

Nigerianska armen ska ha fritagit över 300

I aktionen ska 338 ha räddats
1:20 min

Nigerianska styrkor hävdar att de lyckats frita över 300 kvinnor och barn som hållits av terrorgruppen Boko Haram i landets nordöstra hörn.

Enligt den nigerianska armén så genomfördes operationen i tisdags i Sambisa-skogen i nordöstra Nigeria på gränsen mot Kamerun, vilket ett känt näste för den islamistiska terrorgruppen Boko Haram.

I aktionen räddades 338 civila, uppger armén. 

192 barn och 138 kvinnor har nu förts till ett flyktingläger i delstaten Adamawa för att får hälsovård, men också säkerhetskontrolleras för att minska risken för infiltration av Boko Haram.

Det är ännu inte klart om någon av de som fritagits nu hör till de 200 skolflickor från Chibok som kidnappades i en uppmärksammad räd för snart ett och ett halvt år sedan.

I operationen dödades också 30 Boko Haram-anhängare och flera vapenförråd hittades, säger armén.

Landets nye president Mohammadu Buhari har gett armén uppdraget besegra Boko Haram fram till slutet på december, och en hel del militära framgångar kan noteras under de senaste månaderna.

Men så också svaret från Boko Haram - nära 170 människor har dödats bara i oktober i terrordåd och självmordsattacker mot moskéer, marknader och busstationer.

Nästan 1500 har dödats sedan president Buhari tog makten i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".