Hittills i år har runt 20 olika typer av incidenter inträffat på asylboenden i Sverige. Grafik: Susanne Lindeborg / Sveriges Radio, Foto: TT
Hittills i år har över 20 olika typer av incidenter inträffat på asylboenden i Sverige. Grafik: Susanne Lindeborg / Sveriges Radio, Foto: TT

HVB-hem med ensamkommande utsatt för brandattentat

"Något av det sorgligaste jag varit med"
1:30 min

Ett HVB-hem i Skånska Tjörnarp utsattes i natt för vad polisen betecknar som en mordbrand. Bland de boende finns enligt polisen också ensamkommande flyktingbarn.

Elden kunde snabbt släckas av personal, men efter nattens brand kommer boendet nu anlita väktare för att bevaka området nattetid. 

– Det känns fruktansvärt att man ska behöva göra det men jag har ungdomar som ligger här och sover och personal som har en arbetsmiljö som ska vara dräglig, säger Terese Almerud som är föreståndare.

Hur mår ungdomarna efter det som hänt?

– De vet inte om det, de har sovit igenom.

Det var vid fyratiden i morse som polisen larmades till det lilla HVB-hemmet utanför Tjörnarp i Skåne.

Sedan en månad tillbaka har man på grund av den ökade hotbilden mot den här typen av boenden personal som är vaken på nätterna, och det var en av dem - som inte vill framträda med sitt namn - som hann upptäcka branden i tid för att begränsa skadorna.

– Det brann i källaren, brandlarmet gick.

Vad gjorde du då?

– Släckte den med en brandsläckare.

Personalen uppger att det luktade tändvätska på platsen, och att ett källarfönster stod öppet och polisen betecknar händelsen som en mordbrand.

Ännu en i raden av bränder de senaste veckorna mot aktiva eller planerade boenden som på något sätt antas ha med asylmottagning att göra.

En växande hotbild som nu gör att boendet här i Tjörnarp kommer förstärka bevakningen med väktare.

Lena Hultén Cavallius har jobbat på boendet tidigare och bor i Tjörnarp. Och hon är chockad och ledsen över det som hänt.

– Detta är något av det sorgligaste jag varit med om i mitt 65-åriga liv. Att osäkerhet och dumhet, och... jag kan inte komma på fler adjektiv som passar in, att det kan ta sig sådana former!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".