Affisch med bild på den saudiske bloggaren Raif Sadawi. Arkivfoto: Hans Punz/AP/TT.
Affisch med bild på den saudiske bloggaren Raif Sadawi. Arkivfoto: Hans Punz/AP/TT.

Saudisk bloggare får människorättspris

Sitter i fängelse för att ha smädat islam
1:09 min

Den saudiske bloggaren Raif Badawi har tilldelats EU-parlamentets pris för mänskliga rättigheter, Sacharovpriset.

Badawi sitter fängslad i Saudiarabien för att ha smädat islam, ett brott han dömts till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för.

Raif Badawi fängslades redan 2012. Men det var först i januari tidigare i år som piskstraffet började verkställas. Han är dömd till 1 000 piskrapp, och han fick alltså de första 50 i januari.

Verkställandet av straffet ledde till stor internationell uppmärksamhet och kraftiga fördömanden. Kanske på grund av det har Saudiarabien skjutit upp vidare planerade piskningar av Badawi.

Men den hårdföra regimen har vägrat ge med sig i sak. I juni upprätthöll Saudiarabiens högsta domstol Badawis straff.

EU-parlamentets ordförande Martin Schulz uppmanade i dag, när priset tillkännagavs, Saudiarabien att omedelbart släppa Badawi så att han kan ta emot priset. Han sa även att Saudiarabien trampar på de mänskliga rättigheterna.

Badawis fru, som bor i Kanada med parets barn, har sagt att priset är ett budskap av hopp och mod.

Men Saudiarabien har än så länge inte visat några tecken på att frige den liberale bloggaren. Han har fortfarande 950 piskrapp kvar att få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".